Ugrás a tartalomra
x

ELNÉZÉST KÉR A MAZSIHISZ A NŐ ÉS FÉRFI HÁZASSÁGÁNAK SZENTSÉGÉRŐL SZÓLÓ NYILATKOZAT MIATT

A Mazsihisz elnöke társadalmi párbeszédet kezdeményez mindazokkal, akik a különböző platformokon kifejtették ezzel kapcsolatos véleményüket.

„A szándékunk ellenére, figyelmetlenül megbántott felebarátainkat megkövetjük, elnézésüket kérjük”

– olvasható abban a közleményben, amelyet a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) amiatt adott ki, mert a szervezet neve is szerepel egy olyan nyilatkozaton, amely az elidegeníthetetlen emberi méltóságot összeköti a férfiak és nők közötti házasság intézményével.

A december 9-én több egyház, köztük a Mazsihisz és az EMIH által is aláírt nyilatkozat szerint „a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg”. Valamint „a zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”.

A nyilatkozat ellen több zsidó civil szervezet és magánszemély is tiltakozott. A kifogásolt mondatról a Mazsihisz december 12-i közgyűlésén is szó esett. Frölich Róbert országos főrabbi szerint vállalhatatlan mondat került a közleménybe, amely a neki és a Radnóti Zoltán főrabbinak előzetesen véleményezésre megküldött tervezetben nem szerepelt. Heisler András, mivel ő írta alá a nyilatkozatot, a saját hibájának tudja be, hogy e mondat fölött a sok egyeztetés és módosítás után már elsiklott a figyelme.

A Mazsihisz mostani közleménye ezek után született meg, az írás hangsúlyozza, hogy a szervezet „továbbra is vallja, hogy emberek csoportját nem helyes tisztátalannak minősíteni, nem szabad megkülönböztetni és különösen kriminalizálni, csupán orientációja, identitása, boldogságkeresése okán, és hisszük, hogy az ilyen minősítések rombolják a társadalmi kohéziót”.

Mint írják,

„a zsidó vallási törvényeket követve, a Mazsihisz minden megkülönböztetett, démonizált közösséggel továbbra is szolidaritást vállal a humánum jegyében. Ezért a Mazsihisz elnöke társadalmi párbeszédet kezdeményez mindazokkal, akik a különböző platformokon kifejtették ezzel kapcsolatos véleményüket.”

Az egyházi nyilatkozatot szintén aláíró EMIH vezető rabbija, Köves Slomó a Neokohn megkeresésére elmondta, a mondat lehet félreérthető, de szerinte arról szól, hogy „a házasság révén nyer méltóságot a szexualitás”, és nem arról, hogy „kinek jár az emberi méltóság. Az ugyanis minden embernek jár függetlenül tetteitől, nézeteitől vagy életvitelétől. Ez ugyanúgy része a biblikus álláspontnak, mint a házasság intézményének szentsége.”

www.akibic.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux