Ugrás a tartalomra
x

A homoszexualitás kormánypárti démonizálása Perintfalvi Rita teológus szemével

Izgalmas bejegyzést tett közzé közösségi oldalán Perintfalvi Rita, a kormánymédia és különösen Bayer Zsolt által már többször keményen támadott katolikus teológus. Perintfalvi szinte minden megszólalásában kiáll az emberi jogok és különösen az LMBTQ közösség mellett, akiket a kereszténység eszméjére hivatkozva üldöz a magyar kormánykoalíció.

A Harrach-ügy

Nem mondom, hogy meglep az, hogy egyre több Fideszes és KDNP-s politikus körül robban ki olyan botrány, amelyekből az derül ki, hogy az illetők aktív és nyílt homofób megnyilvánulásai ill. az LMBT közösség politikai és jogi üldözése, illetve bűnözővé degradálása mögött saját elfojtott ill. titkolt homoszexualitásuk, esetleg a színfalak mögött ügyesen megjátszott kettős életük húzódik. Lezdődik a bejegyzés. Az mindenesetre tény, hogy nemrég éppen Harrach Péter KDNP-s politikusról került elő egy olyan ügynökakta, amit az Alfahír portál hozott le és ami az egykori papnövendék „homoszexuális problémáiról” ír. Az is tény, hogy Ungváry Krisztián történész véleménye szerint nincs okunk kételkedni a III/III-as akta hitelességében és szerinte Harrach esetében éppen az képezhette a besúgó rendszerben a zsarolás alapját, hogy olyan információval rendelkeztek az életvezetésével kapcsolatosan, amelyek az általa hirdetett elvekkel gyökeresen szemben álltak.

A Semlyén-doktrína

Azt ugye látjuk, hogy a KDNP gondolkodását a homoszexualitásról Semjén Zsolt plagizált teológia doktor, egyben a párt elnökének katolikus hagyománya határozza meg. Nemrég írtam egy verselemzést a pártelnök Jézusról szóló egyik „verse” (inkább csak firkálmánya) kapcsán, ami szerintem homoerotikus képeket tartalmazott. Ezzel nem állítottam azt, hogy Semjén helyettes-miniszterelnök meleg, de Bayer Zsolt mégis ezt a következtetést vonta le belőle, csak ő tudhatja a miértet. Bayer válaszul engem nevezett „látens homoskosnak”, majd egy Gajdics Otto nevű volt munkásőr még ennél is tovább ment, és egyenesen azt állította, hogy én vagyok „A teológus bőrébe bújt sátán”. No, ebből a hatalmas indulathullámból kénytelen voltam azt a következtetést levonni, hogy itt bizony belecsaphattam a lecsóba, azaz nem zörög a haraszt… vagyis ez a téma úgy tűnik, betalált. Mert fáj. No, és ezek után jött ki a hír Harrach Péterről.
Nekem fogalmam sincsen arról, hogy Harrach Péter KDNP-s politikus meleg-e vagy sem, volt-e valaha „homoszexuális probléma” vele, jelentsen ez bármit is. És egyébként ez nem is érdekelne, ha nem egy olyan politikus lenne, akinek pártja olyan politikai döntések mögött áll, amelyek az LMBT közösséget Magyarországon egyre reményvesztettebb léthelyzetbe kényszerítik. És kutatóként, a közbeszéd alakítójaként, a témát ismerőként persze nagyon érdekel a katolikus papok elfojtott homoszexualitásának témája, s ne feledjük, hogy Harrach Péter is kispap volt, csak a felszentelése előtt kilépett és hamarosan családot is alapított.

Cél az LMBTQ közösség dehumanizálása

Ez a téma azért fontos, mert bizony gyakran éppen ez az elfojtás, a saját homoszexualitásuk démonizálása viszi bele a katolikus – és más egyházakhoz tartozó – papokat abba, hogy tagadásban, a vágyaik elfojtásában éljenek le egy egész életét. Ami pedig alapja lehet annak, hogy ezt a lelki terhet, belső frusztrációt nem képesek hordozni és ezért az elfojtott indulatjaikat kifelé forgatják és gyermekeket vagy serdülőket bántalmaznak szexuálisan.
Bennem komolyan felmerül a kérdés, hogy azok az ún. kereszténydemokrata politikusok és az általuk fizetett csicskasajtó bértollforgatói vajon nem éppen azért homofóbok-e nyíltan, – azaz képesek a melegeket és az LMBT-közösség tagjait dehumanizálni, ellenük gyűlöletkampányt folytatni ill. Elvenni tőlük az alapvető emberi jogaikat-, mert amikor ezt teszik tulajdonképpen az öngyűlöletüknek adnak teret, csak éppen a gyűlölet pengéjét nem maguk ellen, hanem mások ellen fordítják? De valahol az egész alapja a saját meghasonlott pszichéjük, kettéhasadt tudatuk és öngyűlöletük.

Szájjer felszabadító lecsúszása

El sem tudom képzelni, hogy mit érezhet egy olyan politikus, mint pl. Szájer József, aki látszatéletet élt, mert nem vállalhatta fel a Fideszben a saját valódi vágyait, de közben rávették arra, hogy a melegek elleni politikai támadás egyik vezérfigurája legyen. Hogy volt képes valaki elviselni egy ilyen szintű meghasonlást? Hogy volt képes valaki így emberként létezni? Most komolyan az jutott az eszembe, hogy az a nap, amikor ott mászott az ereszen egy titkos és betiltott csoportos szexpartiról menekülve, ahol jó pár férfi mutatta meg neki, hogy mi is az, amire valójában vágyott, az egyszerre volt az ő politikai bukásának, de egyszerre a saját személyisége felszabadulásának is a napja! Hisz ez a nap azt jelentette számára, hogy vége a látszatéletnek, vége a hazudásnak!

Ezekben az emberekben tényleg megőrült a boldogtalanság

Nekem az is nagyon beszédes volt, amikor Bayer Zsolt azt írta rólam, hogy „bennem megőrült a boldogtalanság”, hiszen én „látens homokos” vagyok, ezért „folyton egy nőre gondolok, miközben a férjemmel szexelek”. Igen, Bayer Zsoltnak – ha nem is az én vonatkozásomban – de igaza van! Ezekben az emberekben tényleg megőrült a boldogtalanság és pont ezért támadnak ilyen eszelős módon a melegekre. Ezért fröcsög a gyűlölet olyan parttalan módon a szájukból és a tollukból, ezért támadnak ilyen ádáz módon a szexuális kisebbségekre, akik nem akarnak mást, csak hogy úgy élhessenek, ahogy valóban boldogok tudnak lenni. Nem hazudozva sem önmaguknak, sem a szeretteiknek, sem a külvilágnak. A felvállalt vágyak szabadságát nem bírják elviselni ezek a meghasonlott elfojtók. Igazából emberként mindegyiküket szánom, de politikusként és véleményformálóként rettenetesen mérgezőnek és veszélyesnek tartom a tevékenységüket.

Soha sem késő változtatni

Szóval fogalmam sincs, hogy Harrach Péter KDNP-s politikus, ex-kispap meleg-e, és nem is érdekel, de az igen, hogy vajon amikor a kormánypárt homofób gépezetét szolgálja, akkor nem saját végtelen öngyűlölete vezérli-e? Az, hogy soha nem vállalta fel a vágyait, hanem inkább leélt / leél egy egész életét boldogtalanságban? Neki emberként üzenem, hogy sosem késő változtatni!

Szerző: Perintfalvi Rita katolikus teológus.

A szerzőről
A Bécsi Egyetemen tanított, jelenleg a Grazi Egyetem Katolikus Fakultásának a tanára. óta elnöke a Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesületének. 2009 és 2015 között tagja az ESWTR (European Society of Women in Theological Research) nemzetközi vezetőségének. 2014-ig fő kutatási területei a zsoltároskönyvexegézis, szinkrón-intertextuális szövegelemzés, feminista és felszabadítás-teológiai bibliaértelmezés voltak.2014-tól , aktuális kutatási projektjének a címe “Megtanulni (újra) embernek lenni: Antigender támadások a vallási fundamentalizmus és a jobboldali populizmus horizontjában”, melyben a társadalmi nemek kutatása, a politikatudomány, a politikai filozófia, a feminista etika és különösen a biblikus tudományok kutatási eredményeit integrálja. A Felszabtér Blog főszerkesztője. (Wikipédia)

www.varosikurir.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux