Ugrás a tartalomra
x

Szelényi Zsuzsa: Arra, hogy Szájer József homoszexuális, a ’90-es évek elején jöttünk rá

Interjút adott a Partizánnak Szelényi Zsuzsa korábbi fideszes országgyűlési képviselő, aki 2014 és 2018 közt az Együtt színeiben ült a Parlamentben.

A beszélgetés jelentős részében a Fidesz rendszerváltás körüli éveiről volt szó. Szóba került Szájer József homoszexualitása, amiről Szelényi azt mondta: „akkor még nem tudtuk, az egy kicsit később volt, hogy erre így rájöttünk. A parlamenti időszakban (azaz 1990 és 1994 közt – a szerk.). De nem volt ennek nagyon explicit jele.”

 

 

 

 

Szelényi szerint a homoszexualitásról nem volt szó a Fideszben akkoriban, ahogy arról sem, hogy „vannak nem heteroszexuális tagjai a szervezetnek.” A témában még azt mondta, hogy Szájer József és felesége Handó Tünde életük egy jelentős részét technikailag nem együtt élték le.

Azt többször hangsúlyozta Szelényi: akkoriban nem foglalkoztak azzal, hogy a szexualitásnak van-e politikai dimenziója, „egyszerűbb eset volt az az időszak”, a rendszerváltás után főleg az új rendszer berendezkedéséről szóltak a politikai kérdések.

A Fidesz 1993 után történt átváltozásáról, illetve a párt központosításáról, Orbán Viktor köré építéséről is hosszabban beszélt Szelényi. Itt felidézett egy soproni frakcióülést, ő ott látta Kövér Lászlót először üvölteni. Ott „értettük meg, hogy vannak, akik manipulálják a csoportot, látszólag a kohézió érdekében, de hogy olyan döntések szülessenek, amiket ők akarnak.”

Szerinte Orbán, Áder János és Kövér közt „jól bevált vérszerződés volt, ami elképesztően stabillá tette a hatalmi pozíciójukat a Fideszben”. Hozzátette: „93’-ban már láttuk, hogy maguk alá akarták gyűrni a pártot.”

Simicska Lajosról, a párt korábbi pénztárnokáról úgy beszélt, mint aki a ’90-es években már „rászállt” a fideszes önkormányzati világra, hogy őt „ilyen-olyan vagyonbizottságokba” vegyék be, hogy „rálásson a helyi vagyonok felhasználására”.

Szelényi Zsuzsa végül ’94-ben szállt ki a Fideszből, és azért nem folytatta a politikai pályafutását, „mert nem volt hol”. A 2022-es választásokhoz közeledve azt mondta most: a választásokkal kapcsolatos tevékenységben részt fog venni, de hogy ez mi lesz, arról nem beszélt konkrétabban. Azt nem zárta ki, hogy egy esetleges kormányváltás esetén pozíciót vállaljon.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux