Ugrás a tartalomra
x

Hatszor annyi LMBTQI ajánlást kapott Magyarország az ENSZ-től

Az ENSZ Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (UPR) 3. ciklusa keretében 36 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlást kapott Magyarország. Ez a 268 ajánlás 13%-a, a 2016-os második ciklusban mindössze 6 ajánlás vonatkozott az LMBTQI emberek jogaira.  

Az Egyetemes Időszakos Felülvizsgálat (Universal Periodic Review, UPR) öt évente felülvizsgálja a 192 ENSZ-tagállam emberi jogi teljesítményét. Az ENSZ ebben a folyamatban különös figyelmet szentel a civil szervezetek által nyújtott információknak. A Magyar LMBT Szövetség, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Transvanilla Transznemű Egyesület együttműködésben 2021 márciusában párhuzamos jelentést készített az LMBTQI jogok Magyarországi érvényesüléséről, és a korábbi UPR ajánlások végrehajtásáról, illetve főképp azok végre nem hajtásáról. 

A vizsgálat három dokumentumra épül: a kormány által benyújtott nemzeti jelentésre, az ENSZ emberi jogi mechanizmusai által készített összefoglalóra, valamint az ombudsmanok és a civil szervezetek információira. A nemzeti jelentésben egyetlen egyszer jelennek meg az LMBTQI emberek: amikor a kormány azt fejti ki, hogy “az úgynevezett LMBTI emberek jogai átlagosak európai viszonylatban.” Egyébként az általuk is használt ILGA rangsorban Magyarország 2012 óta 16 helyet csúszott vissza, és jelenleg a 27. helyen áll a 49 vizsgált államból. 

Az ENSZ UPR ülésén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az általuk “gyermekvédelminek” nevezett homofób és transzfób propagandatörvényt illetően kiemelte, hogy az mindössze azt biztosítja, hogy a szülők kizárólagos joga legyen gyermekeik szexuális nevelése. Leszögezte: egyáltalán nem igaz, hogy a jogszabály LMBT-ellenes lenne, ugyanis semmit nem mond a felnőttekről. Magyarországon pedig senkinek nem kell félnie azért, mert valamilyen közösséghez tartozik.

Ezután a hozzászólni kívánó államok rövid beszédei következtek. Ezekben a fent említett dokumentumok, illetve saját külképviseleteik jelentései alapján rámutattak az általuk legsúlyosabbnak tartott problémákra, kérdéseket tettek fel és ajánlásokat fogalmaztak meg Magyarországszámára. Nyolc tagállam külön is aggodalmát fejezte ki az LMBTQI embereket érő jogsértések miatt. 

A 30 tagállamtól kapott 36 kifejezetten LMBTQI témájú ajánlás jelentősen több, mint az előző ciklus hat hasonló ajánlása, és egyértelműen arra utal, hogy az ENSZ tagállamai úgy értékelik, Magyarországon az LMBTQI emberek jogai veszélyben vannak. Az ajánlások többek között felhívják a kormányt a 33-as paragrafus visszavonására, vagyis arra, hogy a transznemű és interszex embereknek ismét legyen  lehetősége nemüket jogilag is elismertetni; az Egyenlő Bánásmód Hatóság visszaállítására; és a propagandatörvény mielőbbi visszavonására, hogy a kiskorúak számára is elérhető legyen az életmentő információkat is tartalmazó átfogó szexuális nevelés. 

A kormánynak most nyilatkoznia kell, hogy mely ajánlásokat fogadja el; a végrehajtásról pedig a következő felülvizsgálat alkalmával kell beszámolnia.

“Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy az ENSZ ülésein is egyértelmű visszajelzést kap a kormány, hogy elfogadhatatlan az elmúlt időszak LMBTQI-ellenes narratívája és az LMBTQI emberek jogait korlátozó jogszabály-módosítások. A 36 tematikus ajánlás jól tükrözi a nemzetközi felháborodást a kormány LMBTQI-ellenes hadjáratára miatt. Kíváncsian várjuk a kormány nyilatkozatát arról, mely ajánlásokat fogják elfogadni.” értékelte a UPR folyamatát Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője.  

Kiadja: 

Amnesty International Magyarország
Háttér Társaság 
Magyar LMBT Szövetség
Labrisz Leszbikus Egyesület
Transvanilla Transznemű Egyesület
 

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux