Ugrás a tartalomra
x

Hogyan ápold a téli hideg által megviselt férfi arcbőrt?

Télen, amikor beköszönt a hideg, bőrünk és arcunk igencsak ki van téve az időjárás változásainak… Hó, eső, szél, melyeknek hatására a férfi arcbőr is ugyanúgy kiszárad, érdessé, pirossá és érzékennyé válik, ráadásul a nagy ingadozás a kinti és a benti hőmérséklet között sem tesz jót az amúgy is meggyötört férfi arcbőrnek.

Nagyon fontos az arcbőr felkészítése bőrtípusnak megfelelő arcápoló készítményekkel. Habár a férfi kozmetikai szerek, arcápoló krémek kínálata még mindig csekély az üzletek női részlegeihez képest, szerencsére, ma már egyre több kifejezetten a férfi arcbőr igényeinek megfelelő férfi kozmetikai termékeket lehet kapni.

Milyen összetevőt keressünk? Mire kell odafigyelni arcápoló krém választása során?

Különböző textúrájú arcápoló kozmetikumokat lehet kapni, úgymint gél, krém vagy hab állagú készítmények. Télen, hűvösebb időben inkább tartalmasabb, azaz hatóanyagban gazdagabb krémet javasolnak, mely megnyugtatja és táplálja a szél által kifújt, hideg által megviselt férfi arcbőrt.
Érdemes vitaminokban is gazdag krémet keresni, amelyek extra táplálást biztosítanak az arcbőrnek. A növényi olajokat tartalmazó arckrémek pl. avokádó, sheavaj, jojoba stb. illetve, az ureát, ceramidot és panthenolt tartalmazó kozmetikumok szintén jó választás lehet. Az ásványi olaj, vazeline, paraffin, paraffinumliquidium, microcristaline wax vagy ozokerite tartalmú krémek egy vékony réteget fognak a bőrön képezni, aminek a hatására a pórusok nem tudnak majd megfelelő mértékben szellőzni, illetve csökken a bőr önregenerációs képessége is, így hosszú távon érdemes ezeket az összetevőket kerülni.
Extrém hideg esetén pl. síeléskor ajánlott kerülni a magas víztartalmú krémek nappali használatát. Érzékeny arcbőr esetén pedig célszerű illatanyag-mentes kozmetikumot választani, ezzel is csökkentve az irritáló tényezőket.

Hol lehet beszerezni ezeket a kozmetikumokat?

A nagyobb drogériákban egyre szélesebb a férfi kozmetikum és arcápolási termékkínálat. A gyógyszertárakban elérhetőek prémium minőségű, gyakran unisex termékek is, illetve sokszor a gyógyszertári, kikevert krémek is hatásosak ezek sok esetben, árban is kedvezőek. Ha egyáltalán nem szeretnél férfiként arcápolási terméket vásárolni, akkor legalább a kedvesed arckrémjéből csenj el egy kicsit alkalom adtán. Nagyon fontos, hogy a kiszáradt bőr kapjon télen egy kis tápláló törődést!

Arctisztítás télen

Az alkoholos vagy tonikos arcápoló készítmények szárítják az arcbőrt, így télen érdemes olyat választani, ami krémes textúrájú, ha pedig még tápláló összetevőket és vitaminokat is tartalmaz, az még jobb.

A férfiak általában nem szeretik az arcukat krémezni, mert nem szeretnek effajta kozmetikai dolgokkal foglalkozni mindaddig, amíg meg nem tapasztalják (főleg télen) az időjárás okozta kellemetlen bőrtüneteket…
Ilyen kellemetlen tünet például a piros, borvirágos orr (ez amellett, hogy egy ismert bőr probléma, hidegben még pirosabbá érzékenyebbé fájdalmasabbá válik). Enyhíthető ez a kellemetlenség, ha a bőrtípusnak és bőrproblémának megfelelő krémmel vékonyan bekrémezzük. Hideg hatására bőrünk jobban összehúzódik kiszárad, ami nem igazán kedvez a ráncoknak, melyektől amúgy is olyan nehéz megszabadulni. Ráncok elleni prevenció férfiak esetében is javasolt már akár 25 éves kortól –hiszen könnyebb a problémát megelőzni, mint kezelni-. Fontos, hogy a sok arcápoló krém közül olyat válasszunk, amely megfelel bőrtípusunknak és a különböző bőrproblémánknak, így ha nem vagy ebben biztos, kérd nyugodtan kozmetikus segítségét!

Télen sem szabad megfeledkezni a belső hidratálásról, a megfelelő folyadékmennyiségről, illetve a helyes táplálkozásról, mely ugyanúgy sokat javít vagy ront az arcbőr állapotán.

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a témában, hogy szükség van-e naptejre télen is. A válasz egyszerű: igen. Nem számít, merre jársz a világban, mindenhol ér UVA- és UVB-sugárzás. A hó és jég visszaveri az UV-sugarakat, így az UV-sugárzás erős a hegyekben. A sugárzás intenzitása függ a magasságtól is - az UV-sugárzás erőssége akár 80-90 százalékkal is megemelkedhet. Ez azt is jelenti, hogy a téli napsütés ereje a hegyekben hasonló lehet a nyári tengerparthoz.

Az alábbiakban mutatunk nektek néhány télen használható arckrémet:

The Body Shop For Men Maca gyökérkiegyensúlyozó arcvédő

Ez a testápoló krém kifejezetten a férfiak számára készült, a durvább, texturáltabb vagy szárazabb bőr kezelésére. Arra szolgál, hogy kényeztesse a bőrt, miközben táplálja. Természetes, hidratáló összetétele van, és felhasznált összetevők többek között a perui maca gyökér, a hidrolizált búzafehérje, a brazil dió, a bambusa arundinacea szár kivonat, az akác senegál és az aqua. Az olajkiegyensúlyozó technológia nagyszerű a férfiak számára, mivel a bőrük hajlamos több faggyú felszabadítására.

Nivea hidratáló krém

Ez a Nivea Creme tökéletes mindennapi használatához. Egy többcélú hidratáló krém zsíros bőr számára, amely nemcsak védelmet jelent, hanem megkönnyíti a sérült bőrt is. Használható nappali krémként, valamint éjszakai krémként. Használhatod szájra is, főleg télen.

MCaffeine Shea vaj koffein hideg krém, 50 ml E-vitaminnal - parabén mentes

Ez a shea vaj koffein hideg krém E-vitaminnal kiválóan alkalmas a téli hónapokra. A krém megvédi a száraz bőrt a hideg széltől, és segít,hogy, egészséges legyen a zord hónapokban. Míg a koffein tonizálja a bőrt, a többi összetevő táplálja.

Biotique Bio Morning Nectar Ultra nyugtató arcápoló 30+ SPF fényvédő

Ez a Biotique tápláló és élénkítő krém szuper könnyű.Összetevői között található tiszta méz, búzacsíra és tengeri moszat. A testápoló pótolja az elveszett nedvességet is. SPF 30 UVA / UVB van benne, így "többfeladatos" arcápoló, fényvédőként is funkcionál.

Dove Rich tápláló krém

Jól működik masszírozó krémként, és megfelelő megoldás azok számára, akik hajlamosak érzékeny bőrre. Valóban használható az egész testen, és külön időt szánhatsz arra, hogy alkalmazd azokon a területeken, amelyek különösen kiszáradnak, például az alsó lábszár, a könyök, a kéz és a térd.

Himalaya Herbals Winter Defense hidratáló krém

 A krém hatékony növényi kivonatok keverékével hidratálja a bőrt, még a rendkívül száraz területeken is. A krémet búzacsíra gazdagítja, amely gazdag természetes E-vitamin forrás, és megvédi bőröd a környezeti károktól. Van még benne jojobaolaj és mandulaolaj, amely helyreállítja és táplálja a száraz bőrt.

Bliss of Earth 100% tiszta szerves shea vaj

Az ebben található shea vajat hidegen sajtolt módszerrel nyerték ki, hogy biztosítsák az összes gyógyító tulajdonság megőrzését, ugyanakkor teljesen szennyeződéstől mentes. Ez olyan gyakori problémákat orvosolhat, mint a száraz, repedezett bőr, repedezett sarok, száraz ajkak, ráncok, finom vonalak, striák, hegek, foltok, száraz repedezett körmök és kutikulák. Száraz, dehidratált, göndör, rakoncátlan vagy törékeny hajon is működik, valamint enyhíti a kisebb vágásokat, égési sérüléseket és leégéseket.

Balea MEN Ajakápoló férfiaknak Active Care

A férfi ajkak érzékeny bőrének is különleges ápolásra van szüksége a téli hónapokban, amelyről a Balea Active Care ajakápoló kellőképpen gondoskodik. Vegán formulája kenderkivonattal és E-vitaminnal intenzíven táplálja az igénybe vett ajakbőrt, valamint támogatja az ellenálló képességét. Az Active Care ajakápoló ezenkívül FF15 fényvédővel óvja a bőrt a napsugárzástól, így akár síelés közben is ideális választás.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux