Ugrás a tartalomra
x

Budapest Pride: SZERVEZŐNK PERT NYERT A PROPAGANDAMÉDIA ELLEN!

A dolgozók jogait a nagyvállalatok érdekeinek alárendelő rabszolgatörvény ellen több tüntetés is zajlott országszerte 2018 decemberében. Filó Manyi és még egy aktivista december 14-én a Parlament elé szervezett demonstrációt. A műsorkészítők által önironikusan Tényeknek nevezett esti propagandaműsorban a TV2 hazudott a tüntetés szervezőiről, megsértve a személyiségi jogaikat. A csatorna 2018. december 17-én, a 888.hu hangulatkeltő írása alapján “felbújtóként, randalírozóként és bűnözőként”, arccal, névvel mutatta be a őket, céljaikat röviden úgy kivonatolták, hogy annak motiválója “egyedül a pusztítás”. 
A valótlanságokat állító cikket elsőként megjelentető kormánypárti 888.hu, az ezeket átvevő Origo és a TV2 sem szólaltatták meg a szervezőket a tüntetés kapcsán, így  a Társaság a Szabadságjogokért segítségével pert indítottak a “hírszolgáltatók” ellen.

Már az elsőfokú bíróság kimondta, hogy a TV2 szándékosan megszegte a kiegyensúlyozott, ellenőrzött tényeken nyugvó, sokoldalú tájékoztatás elveit. A csatorna, szemben az Origoval és a 888.hu-val fellebbezett, azonban jogsértésének nyilvánvaló tényét a Fővárosi Ítélőtábla is helyben hagyta a napokban.

Fontos kiemelni az ítélet indoklását: “a televíziós csatorna híradója ezen valótlan tényállítással az átlagosan tájékozott és körültekintő átlagnéző véleményalkotását kívánta befolyásolni.” Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje tolmácsolása alapján ez az ítélet megmutatja, hogy “a média nem hazudhat következmények nélkül”, még manapság sem. 

Az ügyvéd hangsúlyozta: “rendkívül fontosnak tartom azt is, hogy a bíróság felismerte, és a szankció kiszabása során értékelte azt a tényt, hogy a TV2 célja ügyfeleink szándékos lejáratása volt. A propagandamédia egyik jellemzője ugyanis a valótlanság tudatos terjesztése, amely nem a tájékoztatást, hanem a hatalom érdekeit szolgálja. [...] A rendszert jellemzi, hogy a kormánnyal szemben kritikát megfogalmazó emberekről, civil szervezetekről, aktivistákról egyoldalú, lejárató és gyakran szándékosan valótlanságot tartalmazó híradások, cikkek jelennek meg. Mi olyan társadalomban szeretnénk élni, ahol a sajtó felelősséggel tájékoztat és feltárja az igazságtalanságokat, nem pedig fegyverként használják, hogy eltántorítsák az embereket attól, hogy fellépjenek az érdekeiért”. Szeretnénk mi is ilyen társadalomban élni! A februári, elsőfokú ítéletről a TASZ korábbi, beszámolóját ezen a linken olvashatjátok.

Az ítélet alapján a TV2-nek 800 ezer forint sérelemdíjat kell fizetnie az aktivistának, és 15 napon belül a Tények című műsorban is fel kell olvasniuk a döntést. A honlapjukon is közzé kell tenniük az ítélet rendelkező részét, legalább egy évig.

Büszkék vagyunk Filó Manyira, hogy nem hagyta szó nélkül a propagandamédia hazugságait, hanem a Társaság a Szabadságjogokért segítségével kiállt az igazáért.

Ha bármilyen jogsértés vagy hátrányos megkülönböztetés ért, kérj ingyenes jogi segítségek az alábbi szervezetektől:

A Háttér Társaság (LMBTQ jogvédő szervezet) jogsegélyszolgálata: jogsegely@hatter.hu

A Magyar Helsinki Bizottság (civil jogvédő szervezet) elérhetősége: helsinki@helsinki.hu 

A TASZ (civil jogvédő szervezet) elérhetősége: tasz@tasz.hu   

 

www.budapestpride.hu 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux