Ugrás a tartalomra
x

MentsManust

Itt a movember, a férfi egészség hónapja

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy az ősz utolsó hónapjában félretéve a borotvát, bajuszt növesztenek. Így igyekeznek felhívni a figyelmet a férfinemet leginkább fenyegető tumoros megbetegedés, a prosztatarák megelőzésnek és felimerésének fontosságára. Végeztessen Ön is szűrővizsgálatot, hogy megnyugodjon, vagy hogy a bajt időben felismerjék!

A prosztatarák világszinten a második, Európában pedig a leggyakoribb rákos megbetegedés a férfiak körében. Magyarországon évente 4000 új pácienst regisztrálnak prosztatarákkal és évente 1500 férfi életét veszti egy olyan betegség következtében, amelyet egy pár perces vizsgálattal ki lehetne szűrni.

A bajusz, mint a harc jelképe

A Movember Mozgalom Melbourne-ből indult még 2003-ban, amikor pár férfi a ’70-es évek bajuszdivatjáról nosztalgiázva eldöntötte, hogy felélesztik az akkori macsó vonulat fő jelképét. Fogadásból egy hónapon keresztül növesztették bajszukat. Kihívássá és elkötelezettséggé egy év múlva vált a bajuszborotválási tilalom. Felismerve, hogy a férfiak kevésbé törődnek a saját egészségükkel és hajlamosak elbagatellizálni a tüneteiket úgy döntöttek, a novemberben borotválkozásra költött pénzt adományokként felajánlják a prosztatarák gyógyítására. Így vált a nemes arcszőrzet a férfiakat érintő egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma elleni harc jelképévé. Azóta a kampányhoz csatlakozó férfiak novemberben a bajuszviseletükkel azt hirdetik, hogy fontos az egészség megőrzése, és erre a nyilvánosság erejével is igyekeznek férfitársaik figyelmét felhívni.

Prevenció mindenekelőtt

Kétféle férfi van, akinek volt és akinek lesz prosztataproblémája, mivel a prosztatának az életkor előrehaladtával (általában 50 éves kor körül) megváltozik a működése, ami különböző problémákat – így például vizelési nehézséget – okoz.

A férfiakat érintő leggyakoribb prosztata-megbetegedések

- prosztatagyulladás
- jóindulatú prosztata-megnagyobbodás
- a prosztata rákos megbetegedése

Férfi szűrővizsgálatok

A rákos megbetegedés sokszor egyáltalán nem okoz panaszokat, vagy nehezen megkülönböztethető a prosztata jóindulatú megnagyobbodásától.Az időben illetve korai stádiumban felismert prosztata daganatok már jó eséllyel gyógyíthatók. A baj mielőbbi felismerését segíti a prevenció, a vérből kimutatható PSA (prosztata specifikus antigén) vizsgálat. A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és a kiújulásának monitorozására. Minden 50 évnél idősebb férfi esetében évente ajánlott a PSA-érték ellenőrzése. Azoknál a férfiaknál, akiknek PSA-értéke 4-10 ug/l között van, és a rektális digitális vizsgálat (végbélen keresztül betapintással végzett prosztatavizsgálat) negatív, lehetőség van kiegészítő biomarkerek alkalmazására is. Ilyen a szabad PSA, illetve a PSA, fPSA és proPSA értékeiből számított Prostate Health Index (PHI), ami segít a daganat időben történő felismerésében.

Ajánlott már 40 éves kor után is, de 50 év felett kifejezetten javasolt a szűrővizsgálat illetve az urológiai szakrendelés felkeresése, ahol a szakorvos fizikális vizsgálattal ellenőrzi a prosztatát.

Mi történik az urológiai vizsgálat során?

Az urológiai szakrendelés felkereshető általános kivizsgálás, szűrés céljából, illetve konkrét panaszokkal. A szűrésre érkező páciens esetében a szakorvos által meghatározott szűrésnek megfelelő teszteket végezzük el. Az eredmények alapján javaslatot teszünk a további vizsgálatokra, melyek lehetnek laboratóriumi vér- és vizelet-, ultrahangos, illetve egyéb képalkotó vizsgálatok, valamint további szakorvosi konzíliumok.
A panaszokkal, különféle tünetekkel érkező betegeknél kiemelten fontos az anamnézis, hogy megismerjük az esetleges kórelőzményeket, a családban előforduló betegségeket, a páciens általános állapotát. Ezt követi az általános urológiai vizsgálat.

Mit vizsgál az urológus szakorvos?

Az urológus, a húgyutak (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső) veleszületett és szerzett rendellenességeivel, betegségeivel foglakozik. Ide tartoznak a fejlődési rendellenességek, a fertőzések, gyulladások, kövességek, vizeletürítési nehézségek – nehéz vizelés, akaratlan vizeletvesztés –, és a daganatos megbetegedések. Az urológus foglakozik továbbá a férfi nemi szervek (here, prosztata, hímvessző) problémáinak kivizsgálásával és kezelésével is.

Milyen tünetekkel forduljunk urológushoz?

- gyakori, fájdalmas, csípős, véres vizeletürítés
- vizeletvesztés (inkontinencia)

Férfiak esetén:

- nehezített, akadozó vizeletürítés
- csökkent vizeletsugár, éjszakai vizeletürítés
- szexuális diszfunkció (merevedési zavar)

Az úgynevezett rektális digitális vizsgálat (RDV) vagy más néven prosztatavizsgálat során a szakorvos a dülmirigyet a végbélen keresztül tapintja ki. Amennyiben a szövet keménységéből, valamint a prosztata nagyságából, állagából és érzékenységéből fakadóan daganat gyanúja merül fel, további vizsgálatok következnek. Ide tartozik a prosztata végbélen át történő ultrahangos vizsgálata (transzrektális vizsgálat), a PSA szint mérése vérvétellel, CT vizsgálat, valamint a szövetmintavétel (biopszia).

A prosztata biopszia során végbélen keresztül történő, ultrahang vezérelt tűszúrásos mintavétel történik a prosztata mindkét lebenyéből.

Mivel a daganatos szövet ultrahang visszaverő képessége gyengébb, mint az egészségesé, az ultrahang vizsgálat során a kóros szövet fekete foltként jelenik meg. Az úgynevezett PSA a prosztata mirigyei által termelt fehérje. Ugyan a prosztatarák esetében a vér PSA szintje jelentősen megemelkedik, de ez a prosztata egyéb, nem daganatos megbetegedései esetén is jellemző, ezért a végleges diagnózis csak a szövettani vizsgálatot követően állítható fel.

Az olyan észlelhető tünetek, mint a gyakori vizelés, vizeletrekedés, véres ondó ürítése, vérvizelés illetve húgycsővérzés, már nem a kezdeti stádiumra jellemzőek, ezért a betegség korai felismerése és eredményes kezelése érdekében elengedhetetlen a rendszeres urológiai vizsgálat.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux