Ugrás a tartalomra
x

A Kúria hitelesítette a kormány egyik népszavazási kérdését

Átengedte a Kúria a Fidesz egyik népszavazási kérdését, amelyet korábban a Nemzeti Választási Bizottság már hitelesített – számolt be hétfőn késő este a Népszava. Az érintett kérdés a következő:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

A lap azt írja, hogy Varga Zs. András Kúria-elnök által vezetett háromtagú tanács döntése alapján tehát lehet országos népszavazás tárgya ez a kérdés. A végzésben az áll: „A népszavazásra javasolt kérdés vizsgálata során figyelemmel kell lenni arra, hogy az egyértelműség követelményének következetes érvényesítése nem vezethet oda, hogy valamely tárgykört a teljesíthetetlen követelmények megfogalmazása által az NVB vagy a Kúria ténylegesen kizárjon a népszavazásra feltehető kérdések köréből”.

A Kúria előtt még három további, elbírálásra váró kérdés van:

Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
A Népszava emlékeztet, hogy egy kérdést – „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” – a testület már korábban elkaszált, ezért a kormány nemrég alkotmányjogi panaszban támadta meg a végzést arra hivatkozva, hogy a Kúria végzése sérti az Alaptörvényben foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux