Ugrás a tartalomra
x

Megérkeztek az első meleg afgán menekültek Nagy-Britanniába

29 homoszexuális afgán ember érkezett menekültként Nagy-Britanniába a napokban. Azért menekültek el a hazájukból, mert az augusztusban ismét hatalomra került tálibok egyértelművé tették, nem ismerik el a melegek jogait. Ezt a Talibán egyik szóvivője is megerősítette pénteken a Reutersnek.

A BBC-nek nyilatkozó meleg férfi azt mondta, a tálibok hatalomátvétele óta az LMBTQ-közösség tagjai gyakorlatilag halálfélelemben élnek. Mikor legutoljára a tálibok vezették Afganisztánt, 1996 és 2001 között, a homoszexuális férfiakat gyakran halálra kövezték. A melegek nyíltan azóta sem vállalhatják önmagukat Afganisztánban, a BBC-nek nyilatkozó férfinak is van felesége és gyereke. Mégis azt mondta, Kabul nem nagy város, és ha egy meleg férfit letartóztatnak, a tálibok hamar eljutnak mindenkihez. Tudomása szerint már el is kezdődött a homoszexuálisok bebörtönzése.

Angol és kanadai emberi jogi szervezetek egyelőre 29 embert tudtak menekültként fogadni Afganisztánból, de fel vannak készülve rá, hogy a következő hónapokban még rengetegen akarnak majd elmenekülni. A homoszexuálisok mellett az amerikaiakkal és a velük szövetséges államokkal együttműködő afgánok és a magasan képzett nők is komoly veszélyben vannak, olvasható a cikkben.

www.24.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux