Ugrás a tartalomra
x

Kiadták az első interszex útlevelet

Kiadták az első olyan útlevelet az Egyesült Államokban, amelynek a tulajdonosa interszexuálisként van feltüntetve a dokumentumban − számolt be az ABC News az amerikai külügyminisztérium közleményére hivatkozva. A portál szerint ez nagy előrelépés azon emberek számára, akik nem azonosítják magukat férfiként vagy nőként.

Az Egyesült Államok LMBTQ-jogokért felelős különleges diplomáciai megbízottja, Jessica Stern történelminek és ünnepinek nevezte a lépést, mondván, hogy a kormánydokumentumokat összhangba hozzák a „megélt valósággal”, miszerint az emberi nemi jellemzőknek szélesebb spektrumuk van, mint az általában használt két lehetőség.

"Amikor egy személy olyan személyazonosító okmányokat szerez, amelyek tükrözik valódi személyiségét, akkor nagyobb méltósággal és tisztelettel éli a mindennapjait"− mondta Jessica Stern.

Ezzel az útlevélen már nemcsak férfi (M) és női (F) jelölés lesz látható, hanem az interszex (X) is. Jessica Stern azt mondta, azt tervezik, hogy beszélni fognak az Egyesült Államok tapasztalatairól és a változásokról, amelyeket emiatt végrehajtottak. A diplomata azt reméli, hogy ez segíthet más kormányokat is arra ösztönözni, hogy felajánlják a lehetőséget az állampolgáraiknak.

Mint arról korábban az Index is beszámolt, az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Pride-hónap lezárásaként júliusban bejelentette, hogy a közeljövőben nem csak férfi és női nem közül lehet majd választania az utazni vágyóknak.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux