Ugrás a tartalomra
x

A Kúria elnöke helyretette az Alapjogokért Központ igazgatóját, miután utóbbi legenderistázta

Ritkaságszámba menő, kormányközeli adok-kapoknak lehetünk tanúi, miután Szánthó Miklós, a kormánypárti Alapjogokért Központ igazgatója és a kormánypárti KESMA médiakonszern kuratóriumi elnöke gyakorlatilag leliberális-sorosbérencezte a Varga Zs. Andrást, aki Áder János államfő jelöltjeként került a Kúria elnöki székébe – írja a HVG.

Varga azonban nem volt rest válaszolni, és emlékeztetni Szánthót, hogy a bírákat nem lehet személyükben támadni.
A Kúria közleménye szerint „[a] Kúria elnöke ismételten emlékeztet arra, hogy a bírói tekintély tiszteletben tartása az alkotmányos működés, a jogállam csorbítást nem tűrő alapértéke. A bíróságok döntésének tiszteletben tartása nemcsak a pernyertes, hanem a pervesztes felet is kötelezi. A bírói döntés természetesen vitatható. Ha rendelkezésre állnak jogorvoslati eszközök a vélt hiba orvoslására, azok igénybe vehetők. Ennek keretében minden tárgyilagos ellenvélemény kifejthető. A bírák azonban személyükben nem támadhatók, mert ez aláássa a bíróságok és a bírák ítélkezési tevékenységébe helyezett közbizalmat, sérti az alkotmányos működést. Tisztelettel kéri ennek figyelembe vételét.”

Szánthó korábban a Facebookon azt írta, hogy

„a Kúria egyik, kormányellenes bírája beállt genderistának és a nyílt társadalom hálózatával karöltve letiltotta az egyik kérdést a gyermekvédelmi népszavazás ügyében”.

Utalva ezzel arra, hogy a Kúria elkaszálta a kormány homofób népszavazásának egyik kérdését, ami egyébként a gyerekek körében végzett nemátalakító műtétekre vonatkozott volna, a következőképp:

„Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”

A Kúria így felülbírálta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát. Indoklásuk szerint a kérdés azért nem hitelesíthető, mert népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására. A Kúria kimondta, hogy az Alaptörvény értelmében a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére nem lehet megvonni, a gyerekeknek joguk van a testi integritásukhoz és az önrendelkezésre.

A kormány által meghirdetett népszavazás a hivatalosan pedofília elleni, valójában homofób törvény támogatottságának alátámasztását szolgálja. A törvény a gyermekek védelmének álcájába burkolva összemossa a pedofíliát a homoszexualitással és a transznemű emberekkel. Értelmében nem lehet a televízióban és nyilvánosan megjeleníteni a szexuális kisebbségekhez tartozó embereket. A törvényjavaslat elfogadása előtt tízezres tömeg tüntetett a Kossuth téren (a Budapest Pride Felvonuláson kívül LMBTQ-jogi tüntetés ekkora társadalmi támogatottságot még soha nem kapott).

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux