Ugrás a tartalomra
x

Szijjártó Péter szerint huxit nem lesz, csak a holland miniszterelnök magyargyűlölő

Hosszú interjút adott az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amiben számos téma szóba került, amelyekkel a magyar kormány az elmúlt években felhívta magára a figyelmet a nemzetközi nyilvánosságban. 

Először az Európai Unióval vívott intenzív konfliktus került a fókuszba. Szijjártó Péter szerint az EU rengeteg különböző kihívással kellett szembenézzen az elmúlt években: migrációval, gazdasági problémákkal a pandémiával és az európai jövőképről szóló vitákkal. A nézeteltérések zömét szimbolikus, ideológiai jellegű vitáknak nevezte, szerinte ezek azért vannak, mert a magyar kormány nem akar beilleszkedni a nyugati liberális mainstreambe.

A beszélgetésen hamar előkerült a pedofiltörvényhez kapcsolódó, széles körben melegellenesnek tartott szabályozás is, a riporter pedig azt firtatta, mi szükség volt rá. Szijjártó Péter elmondta, hogy ez az átfogó gyermekvédelmi törvény része, és hangsúlyozta a kormányzati álláspontot, mely szerint a gyermek szexuális nevelése a szülő kizárólagos joga és egyébként más, szexuális jellegű nevelést is korlátoztak. A miniszter szerint bizonyos civil szervezetek „bementek” az iskolákba és az óvodákba magyarázni bizonyos dolgokat, amelyek magyarázata a szülő feladata lenne. Konkrét esetet nem nevezett meg.

Ezen a ponton a riporter felidézte, hogy Ursula von der Leyen szégyenletesnek nevezte a nyáron elfogadott törvényt, Mark Rutte holland miniszterelnök pedig közölte, hogy Magyarországnak nincs többé helye az Európai Unióban. Szijjártó Péter erre úgy válaszolt, hogy "Mark Rutte nagyon súlyos hungarofóbiában szenved. Ez egészen tiszta, tekintetbe véve a korábbi nyilatkozatait. Nem Mark Rutte dolga megmondani, hogy ki a tagja az Európai Uniónak és ki nem. Először inkább a saját ügyeivel kellene foglalkoznia Hollandiában, például hogy hosszú hónapokig képtelen volt kormányt alakítani."

Ursula von der Leyen nyilatkozatáról meg azt mondta, az a szégyenletes, hogy ő így beszél a magyar jogalkotásról.

A cikk folytatását itt tudjátok elolvasni.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux