Ugrás a tartalomra
x

Superman biszexuálisként coming outol a legújabb képregényes kalandjában

Novemberben jelenik meg a DC Comics aktuális Superman-sorozata, a Superman: Son of Kal-El legújabb része, amiből most egy rövid ízelítőt küldött a kiadó az amerikai sajtónak. Az előzetes legérdekesebb része az a képkocka, amin Superman megcsókol egy másik férfit, ezzel kvázi biszexuálisként coming outolva a közönség előtt.

Itt tennünk kell egy kis magyarázó kitérőt, hiszen a Superman-képregények bő 80 éves történelmével finoman szólva is inkonzisztens lenne ez a húzás. A Son of Kal-El sorozat főhőse nem a klasszikus Superman, azaz Clark Kent, hanem a fia, Jonathan Kent (az anyja pedig Clark klasszikus szerelme, Lois Lane). Hogy hogyan lesz Jonathan hirtelen 17 éves úgy, hogy közben nem telik el 17 év, azt hagyjuk is, a lényeg, hogy az originál Superman angolosan távozik valahová a mélyűrbe halaszthatatlan világmegmentési céllal, és a fiára hagyja a földi dolgok felügyeletét, és átmenetileg a Superman címet is.

Ez egyébként bevett szokás egy ideje a képregényíróknál, és azzal a trükkel, hogy a hősök nevei és szuperképességei nem egy személyhez kötődnek, hanem egyfajta tisztségként átadhatók, lehet frissíteni a karaktereket, vagy akár megölni egy régi kedvencet, hogy fokozódjon a dráma. Így lesz például Thor nő a képregényekben, Pókember pedig egy félig fekete, félig latino srác.

Szóval az aktuálisan és átmenetileg a Superman címet viselő Jonathan Kent az, aki a sztori szerint a következő képregényfüzetben összejön egy másik férfivel, bizonyos Jay Nakamurával. Az új Superman a Son of Kal-El történetekben amúgy is eléggé progresszív figura, politizál, kiáll a menekültek mellett, küzd a klímaváltozás ellen, és hasonlók.

A képregény írója, Tom Taylor a Hollywood Reporternek azt mondta, Superman ikonikus S-szimbóluma mindig is az igazság és a remény jelképe volt, és nagyon boldog, hogy ő most egy kis plusz jelentést tudott adni ehhez, ami miatt még többen tudnak azonosulni a világ leghíresebb képregényes szuperhősével.

Ez egyébként nem az első coming out a képregényes szuperhősös világban, Batman hű társa, Robin, illetve Amerika Kapitány – pontosabban mindkettőjüknek egy-egy verziója, ahogyan most egy Superman-verzió – is meglepte már a rajongókat azzal, hogy meleg. A rajongókat természetesen mélyen megosztják az ilyen újdonságok, a képregénykiadók azonban egyre inkább erőltetik az ehhez hasonló váratlan húzásokat. Ennek az oka elsősorban az, hogy a mozis szupersikerek ellenére a hagyományos képregények piaca régóta lejtmenetben van, és a kiadók kétségbeesetten próbálkoznak mindenféle újítással, hogy új vásárlókat szerezzenek, vagy visszaszerezzék a régieket.

Hogy a füzet Magyarországon elérhető lesz-e, és ha igen, vonatkozik-e majd rá a melegellenessé eltérített pedofiltrvény, mint „a homoszexualitást népszerűsítő, vagy bemutató termék”, egyelőre nem tiszta.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux