Ugrás a tartalomra
x

Homoszexualitással “diagnosztizáltak” egy nőt egy spanyol kórházban

Az anya és lánya a helyi LMBT kollektíva, a Galactyco figyelmét hívta fel az ügyre, amely hivatalos panaszt nyújtott be Murcia regionális kormányához, a regionális egészségügyi minisztériumhoz és a regionális egészségügyi szolgálathoz.

“Az Egészségügyi Világszervezet 1990-ben törölte a homoszexualitást a mentális betegségek listájáról, és mégis, 31 évvel később még mindig vannak olyan szakemberek a murciai egészségügyi szolgálatban, akik a szexuális orientációt betegségnek tekintik” – áll a Galactyco közleményében.

A kollektíva közölte, hogy magyarázatot és bocsánatkérést kér, hozzátéve, hogy a regionális hatóságok figyelmen kívül hagyták a beteg törvényes jogait. Azt is elmondta, hogy az eset messze nem egyedi.

“Egyesületünkhöz számtalan bejelentés érkezett szexuális vagy nemi orientáció miatti megalázó bánásmódról. Riasztónak, elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartjuk, hogy ma vannak olyan szakemberek, akik felelősek az egészségünkért, de figyelmen kívül hagyják az LMBT emberek létezését” – áll a közleményben.

A regionális egészségügyi szolgálatot nem lehetett elérni, egy szóvivője azonban azt mondta az elDiario.es-nek, hogy tud az esetről, és hogy “minden szükséges intézkedést megtesznek a tények megfelelő megállapítása és a megfelelő eljárás érdekében”. A szóvivő hozzátette, hogy az első vizsgálatok szerint hiba történt, “amikor a beteg adatait felvették”. A kórház mindenesetre bocsánatot fog kérni a betegtől.

 

liner.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux