Ugrás a tartalomra
x

A német katolikusok szembemennek a pápával és megáldanák a melegházasságot

Szakértők szerint egyre nagyobb az esélye, hogy a melegházasság kérdése történelmi szakadáshoz vezethet a katolikus egyházban. 

A német püspökök és vezetők a múlt héten egy szavazáson felszólították a németországi papokat, hogy áldják meg a homoszexuálisok közötti házasságkötéseket, annak ellenére, hogy a Vatikán márciusban megtiltotta ezt – számolt be a Wall Street Journal.

A lépés jelentős nyomást helyez Ferenc pápára, hogy reagáljon a német püspökök progresszív fordulatára.

A Frankfurt városában tartott gyűlésen a jelenlevő vezetők közül 168-an támogatták, 28-an ellenezték és 5-en tartózkodtak a nyilatkozat elfogadásáról, amely a következőt tartalmazza:

„az egynemű partnerségben élők közül, akik vállalják az elszakíthatatlan közös életet, azoknak lehetőséget kell adni, hogy Isten áldása alá legyenek helyezve.”

Burkhard Hose tiszteletes, aki aktívan kampányolt a Vatikán tiltása ellen kijelentette, hogy a nagy lépés volt a döntés.

„Jelentős lépés volt ez egy olyan egyház felé vezető úton, amelyben nincs diszkrimináció, és az ahol az egyház tele van tisztelettel a sokszínű szerelmek és partnerségek iránt. A püspökök nem hagyhatják figyelmen kívül a többség akaratát anélkül, hogy ne vesztenék el a tekintélyüket” – jelentette ki Hose tiszteletes.

A konzervatívok felháborodtak a szavazáson, de nem lepődtek meg.

„Ez azt mutatja, hogy a német egyházat a szekuláris értékrend irányítja, és a világi ideológiákhoz igazítják magukat. A tagok úgy tűnik azt gondolják, hogy az egyház demokrácia, ahol a tanítások és az igazság megváltoztatható ha a többség úgy akarja. Ez határtalan önhittségre vall és elképesztően lehangoló” – mondta Annette Florczak a Maria 1.0 szervezet vezetője, amely a tradicionális katolikus doktrína fenntartásáért küzd.

Az egyházi vezetők nyilatkozata a jövőévi szinóduson megváltoztatható, a végleges változatot a püspökök kétharmadának el kell fogadnia.

A német szinódus 2020 januárjában kezdődött és előreláthatóan 2022 októberében ér véget. Az összehívás oka a klerikális szexuális zaklatások nyilvánosságra hozása volt. A német katolikus vezetők nemcsak a homoszexualitás kérdését tárgyalják, hanem a kötelező cölibátus, és a női papok témája is terítékre kerül.

Ferenc pápa márciusban megerősítette a Biblia állítását, amit a katolikus egyház is elfogad alapvető igazságként, hogy házasságot csak egy nő és egy férfi létesíthet, és csak erre mondhatnak áldást a papok.

A német konzervatívok szerint a progresszív katolikusok eltérése a kérdéseben az egésze világon szakadáshoz vezethet. Bár Ferenc biztatta a szinódus összehívását arra kérte a német papokat, hogy ne térjenek el a katolikus doktrínáktól.

Georg Bätzing, Limburg püspöke és a német püspöki konferencia elnöke azt nyilatkozta, hogy

„a Vatikán tiltása jogos felháborodást és fejcsóválást okoz a felvilágosult és szabadság-szerető német társadalomban.

Márciusban a Vatikán kiadott egy pápa által is megerősített nyilatkozatot miszerint a papok nem áldhatják meg a meleg párokat, mivel „Isten nem áldhatja meg a bűnt.”

Az ilyen áldások a német katolikus papoknál általánossá váltak, valamint az észak-európai papok is ezt gyakorolják. Májusban német püspökök és papok tüntetésként több mint száz templomban megáldottak meleg párokat.

Ferenc pápa ugyan megerősítette a nő és a férfi közötti házasság egyediségét, azonban korábban nyilatkozatokban nyitottnak mutatkozott a meleg katolikusokkal kapcsolatban, és támogatta a meleg párok polgári bejegyzését. A pápa nem tett nyilvános nyilatkozatot az áldással kapcsolatban.

A nyilatkozat elfogadása előtt több katolikus vezető kijelentette, hogy az áldás nem elég, hanem a katolikus egyháznak egy rangra kell emelnie a homoszexuális házasságot a heteroszexuális házassággal.

 

www.neokohn.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux