Ugrás a tartalomra
x

Lengyelország több régiója is eltörölte melegellenes határozatát azután, hogy odaszólt az EU

Három lengyel régió is megszavazta hétfőn, hogy eltörlik a lengyel „LMBT-ideológia mentességről” szóló határozatokat, írja a BBC. A régiók azután döntöttek így, hogy az Európai Bizottság a melegellenes lépések miatt a finanszírozás visszaszorítását lengette be.

2019-ben jöttek először képbe a melegellenes határozatok, amikor a lengyelek egy része kiborult, a melegek jogaiért küzdő emberekről azt gondolták, hogy „hagyományos katolikus értékeiket” veszélyeztetik, azt támadják. Közel 100 lengyel közigazgatási egység fogadott el LMBT-ellenes határozatokat abban az évben, az EU már ekkor is jelezte, hogy a törvény diszkriminatív, szembemegy az uniós értékekkel.

A bizottság később jelezte, hogy a helyi önkormányzatoktól vesz el pénzeket, amennyiben továbbra is meghagyják a jogsértő törvényeket. Erre válaszul Kárpátalja, Lublin és a Kis-lengyelországi vajdaság semlegesítette a törvényt hétfőn. A lengyel igazságügyi miniszter szerint a bizottság pénzügyi nyomását „zsarolásnak” nevezte.

A lengyel Jog és Igazságosság pártja támogatta a határozatokat, ami nem meglepő, hiszen ők rendelték el azt is, hogy azonos nemű párok ne tudjanak örökbefogadni Lengyelországban. Továbbá azt is el akarták érni egy új törvénytervezettel, hogy vizsgálathoz legyen kötve az egyedülállók örökbefogadása, ha pedig a vizsgálat során kiderül, hogy valaki azonos nemű párral él együtt, akkor tőlük a kormány szerint meg kell tagadni az örökbefogadást.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux