Ugrás a tartalomra
x

A hivatalos tanterv része lett az LMBTQ-oktatás Skóciában

Ezzel a lépéssel az ország lesz a világon az első, ahol az inkluzív LMBTQ-oktatást beépítik a tantervbe.

A világon elsőként a skóciai iskolákban illesztik be az LMBTQ-jogok oktatását a tanterve. A tanárok egy online továbbképzésen vesznek részt a témában, emellett egy külön platformot is létrehoztak (ww.lgbteducation.scot), amely abban támogatja őket, hogy inkluzív oktatást tudjanak nyújtani a diákoknak az LMBTQ-közösség problémáiról és történelméről.

„Skóciát már most is az egyik legprogresszívebb országnak tartják Európában az LMBTQ-egyenlőség terén” – kommentálta a hírt John Swinney skót miniszterelnök-helyettes és oktatási miniszter. „Örömmel jelentem be, hogy a világon elsőként a miénk lesz a tantervbe integrált, befogadó LMBTQ-oktatás.” A diákok korcsoportokra bontva tanulhatnak majd az LMBTQ-identitásról, a közösség történelméről és az őket érintő problémákról, kiemelt figyelmet fordítva az egyenlőség előremozdítására és a bullying visszaszorítására.

A skót kormány 2017-től kezdve működik együtt a Time for Inclusive Education (TIE) egyesülettel, közösen hívták életre az LMBTQ-inkluzív oktatási munkacsoportot. A projekt végén 33 ajánlást nyújtottak be a skót minisztereknek, akik azokat teljes mértékben elfogadták. „Ez történelmi pillanat az országunk számára. Az inkluzív LMBTQ-oktatás bevezetése az állami iskolákban világelső” – mondta Jordan Daly, a TIE társalapítója. „A globális bizonytalanság idején ez a döntés erős és egyértelmű üzenetet küld az LMBTQ-közösséghez tartozó fiataloknak, akikre itt, Skóciában odafigyelnek.”

Margaret Wilson, a Skóciai Szülők Nemzeti Fórumának elnöke elmondta: „Üdvözöljük az LMBTQ-befogadó oktatás bevezetését az iskolai tantervben. Az érdekelt felekkel együtt kidolgoztunk egy információs forrást az LMBT-inkluzív oktatásról a szülők és gondviselők számára, hogy segítsük őket abban, hogy támogassák gyermekeiket és biztosítsák számukra a pozitív oktatási tapasztalatokat, a gyermekek jogai, a kedvesség és a tisztelet által alátámasztott megközelítéssel.”

 

elle.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux