Ugrás a tartalomra
x

Várhatóan legalizálják a melegházasságot Svájcban

Vasárnap népszavazást tartanak Svájcban a melegházasság legalizálásáról. Egy svájci közvélemény-kutató cég szerint jó esély van rá, hogy többségében igennel fognak szavazni a polgárok.

A gfs.bern nevű piackutató cég felmérése szerint az emberek 64 százaléka támogatja a legalizációt.

Svájcban jelenleg az azonos nemű párokat be lehet jegyezni élettársként, azonban házasságot nem köthetnek, és így nem részesülnek ugyanazokban a jogokban, mint a heteroszexuális házaspárok. 

A most előterjesztett javaslat révén az azonos neműek is köthetnének polgári házasságot, és ugyanazok a jogok illetnék meg őket, mint bárki mást. 

Ezáltal például ők is örökbe fogadhatnának gyermekeket, valamint a svájci állampolgárságot is egyszerűbben kaphatná meg az a házas fél, aki még nem rendelkezik azzal. 

Olga Baranova, a népszavazási kampány szervezője a Politicónak nyilatkozva történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, amely szerinte jelentős változást hozhat az LMBTQ-közösség tagjainak megítélésében. Hozzátette: úgy tapasztalták, hogy az ellenkampányban voltak homofób hangok, és ezek ellen a népszavazás sikere után is küzdeni kell majd.

A szavazás végeredménye várhatóan már vasárnap este kiderül.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux