Ugrás a tartalomra
x

A Budapest Pride szerint „Jakab Péter a szexuális erőszakkal viccelődött”, amikor a miniszterelnök megerőszakolására utalt

A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje tegnap arról beszélt a parlamentben, hogy – egy esetleges kormányváltás és egy lehetséges „elszámoltatás” után – Orbán Viktort megerőszakolhatják majd a börtönben.

Miután Jakab Péter politikus kifejtette, hogy a „Orbán” megosztotta az embereket, s arra bírta őket, hogy valakit mindig gyűlölni kell, legújabban a szivárványos zászlót – a miniszterelnöki kinevezésre is esélyes Jakab így fogalmazott:

„Nekem sem a szívem csücske [a szivárványos zászló], de ettől még sohasem fogom őket [a melegeket] a gyűlölet céltáblájává tenni, mert ez egy magánügy, és a gyűlölet mindig visszahull a gyűlölködök fejére. A börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória!”

Jakab Péter iménti kijelentésére a Budapest Pride közleményt adott ki a Facebookon. A közlemény kitér arra, hogy mi jellemzi a patriarchátust, milyen káros kép él Magyarországon a meleg emberekkel kapcsolatban, s részletezi azokat a sztereotípiákat is, amelyek a „férfiasság”-ról és a „nőiesség”-ről szólnak.

A közlemény Jakab kijelentésével kapcsolatban így fogalmaz:

„Jakab Péter nem csak b_zizott egyet a parlamentben, hanem ennél egyel tovább ment: szexuális erőszakkal viccelődött. Magyarországon évente 40-50 nőt öl meg a partnere. Minden ötödik magyar nő olyan családban nő fel, ahol az apja verte az anyját. A meggyilkolt nőket az esetek több mint felében partnere vagy volt partnere ölte meg.”
A Budapest Pride szervezői úgy látják, hogy: „Elfogadhatatlan, hogy egy olyan politikus kérjen felhatalmazást az ország vezetésére, aki számára az LMBTQ közösség csak egy poén csattanója: Jakab ezzel azt állítja, hogyha valaki meleg, az vicces. És ha a parlamentben lehet gúnyolódni a melegeken, akkor miért ne vehetnék a társadalom egyes tagjai felhatalmazásnak, hogy ugyanezt tegyék az iskolákban, a munkahelyen, a családi ebédnél, rendőrségen, hivatalokban vagy az egészségügyben. Ezzel LMBTQ emberek százezreinek keserítik meg az életét. A magyar LMBTQ fiatalok 89%-a tapasztal bántalmazást az iskolában: 59%-uk úgy nyilatkozott, hogy a jelenlévő pedagógus nem tett ellene semmit.”

A Jobbik parlamenti frakciója a hatpárti ellenzék közül egyedüliként szavazta meg júniusban a Fidesz homofób törvényjavaslatát. Az akkori szavazás jelentőségéről szóló jegyzetünket itt olvashatják.

Jakab Péter kijelentése, amely azt sugallja, hogy egy esetleges kormányváltás után Orbán Viktor miniszterelnök börtönbe fog kerülni, nem egyedüli példa. Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje – bár utalva arra, hogy ő nem ügyész – a Telexnek azt fejtegette, hogy: „Orbán társaival, Rogán Antallal és Mészáros Lőrinccel együtt bűnözők”, akiknek a büntetéséről „Új Magyarország jogállama” dönteni fog. Az előválasztási kampány során az „elszámoltatás” kérdése is rendre felmerül. Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelölte úgy fogalmazott: „Aki nem számol le az Orbán-rendszerrel, azzal Orbán fog leszámolni”, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szerint „ha nem lesz elszámoltatás, ezek két év múlva visszajönnek”, Karácsony Gergely főpolgármester pedig arról szólt, hogy: „Az elszámoltatás sokak számára egy népszerű politikai szlogen, az én számomra pedig egy elképesztő mennyiségű munka.”

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux