Ugrás a tartalomra
x

Egy petíció miatt levették az Ars Sacra fesztivál programjáról a leszbikus pár családalapításáról szóló Anyáim történetét

Egy nappal a vetítés előtt levették az Ars Sacra keresztény művészeti fesztivál műsoráról az örökbefogadásra készülő leszbikus pár történetét feldolgozó Anyáim története című magyar filmet. A filmkészítők a kormány homofób törvényét követő kétségbeejtő öncenzúráról beszélnek.

Szombat délután vetítették volna a budapesti Tabán moziban az Anyáim története című, idén bemutatott magyar dokumentumfilmet, ami itthon elsőként foglalkozik fókuszáltan az azonos neműek örökbefogadásával. (A Telex filmről írt kritikáját itt olvashatják.) Mint azonban a fesztivál programjai között is olvasható, a vetítés elmaradt, és azt nem is fogják pótolni.

Az okokról a fesztivál szervezői nem kommunikáltak kifelé semmit, de az Anyáim története Facebook-oldalán azt lehet olvasni, hogy őket, a film készítőit egy nappal korábban értesítették, hogy mégsem adják le a filmet, mert állítólag többen feljelentették őket emiatt, sőt petíció is indult a levetítése ellen. A szervezők végül beadták a derekukat, és a filmet beválogató zsűri döntése ellenére levették a filmet a keresztény művészettel foglalkozó fesztivál programjáról.

„Ma este lett volna a vetítés a Tabán moziban, tegnap délután kaptuk a hírt a szervezőktől, hogy legnagyobb sajnálatukra nem vetíthetik le a filmet. Többen feljelentették őket és petíció indult, hogy vegyék ki a programjukból a filmet. Amint írták: ”a keresztény értékrend mellett elkötelezett, a szakmát magas szinten ismerő, ill. művelő zsűri döntését„ nem akarták felülbírálni, mégis erre kényszerültek” – írják a film készítői.

Dér Asia és Haragonics Sári filmje júliusban került be az Ars Sacra versenyprogramjába, amitúl, mint írják, „nagyon lelkesek lettünk, mert reméltük, hogy ezen a fesztiválon olyan párbeszédre kerülhet majd sor, amire ezidáig, minden erőfeszítésünk dacára, nem volt lehetőségünk Magyarországon”. Azt, hogy erre mégsem kerül sor, az alkotók a melegellenes rendelkezésekkel hozzák összefüggésbe:

„Kétségbeejtő, hogy a kormány homofób törvénye és az azt övező propaganda öncenzúrát és agressziót szül, amely meggátolja az emberek közötti híd építés és bármiféle valós párbeszéd lehetőségét. A letiltás annak a jele, hogy a hatalom birtokosai nem biztosak pozíciójukban, nem tudnák megvédeni igazukat egy nyílt vitában.”

A film levételével kapcsolatban szerettük volna megkérdezni az Ars Sacra fesztivál szervezőit is, közülük azonban információhiányra, illetve egyéb elfoglaltságra hivatkozva egyelőre senki nem nyilatkozott.

A film előzetesét itt lehet megnézni:

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux