Ugrás a tartalomra
x

Nem ad össze heteroszexuális párokat egy svéd lelkész

Az azonos nemű párok jogaiért évtizedek óta harcoló lelkész az egyházi házasságok szabályozásának visszásságaira akarja felhívni a figyelmet.

Lars Gardfeldt, göteborgi evangélikus lelkész nemrég a svéd közszolgálati rádiónak beszélt arról, hogy egy ideje nem hajlandó összeadni heteroszexuális párokat – írja a svéd sajtóra hivatkozva a luxemburgi RTL.

Gardfeldt az egyházi esküvők szabályozásának egyik visszássága ellen tiltakozik. A 2001-ig az államvallás egyházaként működő Svéd Egyház összead ugyan azonos nemű párokat, az ettől húzódozó lelkészek azonban kaptak egy jogi kiskaput.

Minden lelkésznek joga van, egyedi indok alapján nemet mondani egy pár összeadására. Ezt eredetileg olyan esetekre találták ki, ha gyanús, hogy a házasság nem két felnőtt ember szabad akaratából történne, vagy ha a házasulandók cselekvőképtelenek, például részegek vagy drog hatása alatt állnak. A homofób lelkészek azonban ezt a jogukat arra használják, hogy elutasítsák az azonos nemű párokat.

Gardfeldt azt mondja, rá akar mutatni annak abszurditására, hogy a lelkészek bármikor megtagadhatják két felnőtt ember kölcsönös beleegyezésen alapuló házasságát. Szerinte a vitának inkább arról kellene szólnia, hogy miért szolgálhatnak az egyházban homofób lelkészek.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux