Ugrás a tartalomra
x

Lady Dömper: Sosem akartak a transzvesztiták bemenni az iskolákba

Az ország egyik legismertebb transzvesztita előadója szerint Hitler technikájával vezeti félre az embereket a kormány. 

Nem igaz, hogy óvodákba, és általános iskolába akartak menni transzvesztiták és transzneműek Petróczi Zoltán szerint. A férfi nappal átlagos melegként él, éjszaka pedig Lady Dömper néven szórakoztatja az embereket. Szerinte a magyar kormány a Goebbels-féle propagandaminisztérium módszerével pécézte ki új közellenségnek az LMBTQ-közösséget, miközben a „gyerek” hívószóval szándékosan vezeti félre a magyar családokat. Az első kődobálások óta Zoltán nem volt a Budapest Pride-on, de a kormány „melegellenes” kampánya annyira elborzasztotta, hogy újra utcára vonult. A művész a 168-nak vallotta be, korábban nagyot nézett volna, ha Jakab Péter a „szivárványkoalícióba” lép, de mostanra a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét az ellenzéki összefogás hiteles sötét foltjának tartja. Interjú.

Kanapé forradalmárnak vallja magát és 2007-ben volt utoljára a Budapest Pride felvonuláson. Az ideire mégis elment, mi változott? 

Egészen tizenhárom évvel ezelőttig rendszeresen kimentem a Pridera többek között a beszédeket felkonferálni. 2007-ben már a belvárosban voltam a felvonuláson, amikor megtudtam, hogy az Andrássy úton radikális ellentüntetők megzavarták az ott lévőket és kövekkel dobálták és megverték őket. Később ezzel a tévében is szembesültem, és mindez nagyon rossz volt. A következő években kordonokkal tudtunk csak vonulni, nem volt semmilyen program a felvonuláson, amibe én be tudtam volna műsorvezetőként csatlakozni, ezért nem éreztem, hogy ott lenne a helyem.

Most már békések a felvonulások, mégis csak most ment ki újra.

Megöregedtem, most már menjenek a fiatalok, ez az ő jövőjük. A Pride egyéb eseményein persze később is ott voltam, mert a szervezők meghívtak, de a felvonulásokat kihagytam. Most kitalálta ezt az egész őrületet a kormány és összemosnak minket a pedofilokkal, ráadásul elég erősen belekeverték a transzvesztitákat és a transzneműeket. Ezzel személyesen engem is megszólítottak, ezért kimentem. De csak a Madách téren voltunk a legjobb barátommal, készítettünk néhány képet és a felvonulás elindulásakor elmentünk. 

Az a néhány perc miért volt fontos?

A szolidaritás, és a jelenlét miatt. Látni akartuk azt a rengeteg elképesztő helyes fiatalt, akinek fontos a jövője. 

Hogyan fogadta, hogy olyan családok is kimentek a gyerekeikkel a családvédelmi törvény ellen tüntetni, akik eddig sosem jelentek meg? Az összetétel eléggé heterogén volt a korábbi évekhez képest. 

A Fidesz végig arról próbálja meggyőzni az embereket, hogy bárkit meleggé lehet változtatni, ha velünk találkozik, mert szerintük a homoszexualitás választás kérdése. Ezek a családok a jelenlétükkel megcáfolták a kormánypropagandát. Ők a gyerekeikkel a nyakukban vonultak végig a Prideon és nyíltan vállalták, hogy ha az ő gyermekük meleg lenne, akkor igenis elfogadnák őt olyannak, amilyen. 

Hogy élte meg, hogy a Parlament elfogadta a családvédelmi törvényt, és szinte egyik percről a másikra gyakorlatilag mindenhol olyan tájékoztatók jelentek meg, hogy a transzvesztiták be akarnak menni az iskolában és az óvodákba?

A Hitler-féle Goebbels-minisztérium engem már olyan sok mindennel nem tud meglepni. Hallgatok közrádiót és látom, hogyan veszi át a szélsőjobb retorikáját az Orbán-kormány. Amiket most láttunk már húsz éve az asztalon van, csak idáig a MIÉP-től, a Jobbiktól és a Mi Hazánktól hallottuk, és nem egy magát középre helyező kereszténydemokrata kormánytól. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a Fidesz-KDNP egész egyszerűen átvette a szélsőjobb retorikáját, ami ráadásul hazugság is. 

Mi lehet vele a célja a kormánynak?

Egész egyszerűen azokat az embereket akarják elérni, akiknek gyakorlatilag teljesen mindegy mit hallanak, nem jut el hozzájuk a józan ész szava. Részt szoktam venni a Háttér Társaság programjain, és az egyik kedves barátom elmondta, mennyi igaz abból, hogy az LMBTQ-aktivisták bemennek az oktatási intézményekbe. Szó sincs arról, hogy bekopognak matek órára „buziskodni”. Az osztályfőnök és az igazgató jóváhagyásával, meghívásra mennek el, ráadásul nem az óvodákba és az általános iskolába, hanem a középiskolákba. A több ezer iskolában talán 40-50-be jutottak el felvilágosítani. Szó sincs arról, hogy tömegével lepték volna el az iskolákat. A kormány nagyon ügyesen operál a gyerek jelzővel, csakhogy jogilag 18 éves korukig azok.Egy fiatal már 15 évesen szülhet, arról viszont nem tudhat, hogy vannak leszbikusok? Én értem a Nyilas logikát, hogy miért gyerekeznek folyton.

Ki ne állna oda teljes mellszélességgel megvédeni a gyerekeket, ha bárki is bántani akarná őket? Akiket viszont például a Háttér Társaság akart megszólítani, a szó hagyományos értelmében már nem gyerekek voltak.

Tud olyan transzneműekről, akik beöltözve bementek a magyar iskolákba korábban? Direkt sarkítok.

Dehogyis. Se transzneműek, se transzvesztiták nem mentek be eddig beöltözve. Ki akarna egyáltalán? Ezek az emberek egyszerű civilként jelentek meg, ha be is mentek, mert a transzvesztiták átlagos melegek. Én sosem mentem el iskolákba, de ezt csak úgy tudnám magamról elképzelni, hogy minden maskara nélkül, mint Petróczi Zoltán mennék be egy osztályterembe. Így jelenek meg a Prideon is, az iskolákban pedig legfeljebb képeket és felvételeket vetítenék ki magamról, hogy lássák: ilyen Lady Dömper. Nem várom el, hogy tudják, mi a különbség egy traszvesztita és egy transszexuális között, mert a kettő teljesen más létforma.

A kormány a skót törvényre is alapozva hivatkozik a nemváltás népszerűsítésére, amit „A transzgender fiatalok támogatása az iskolában” címmel adtak ki idén augusztus 12-én. Ott eleve 4 éves kortól oktatják a gyerekeket szexuális témában. Ezt összemossák azzal a bulvárcikkel, amiben leírták, hogy a tanároknak a törvény miatt hagyniuk kell, hogy a gyermek a gendersemleges mosdót válassza az oktatási intézményben. Miért ferdít érezhetően szándékosan a kormány? 

Az egész teljesen értelmetlen. Az, hogy egy 16 éves fiatal tud róla, hogy vannak Magyarországon melegek, önmagában nem meggyőzés vagy rábírás. Egyébként sem hülyék, tíz órákat lógnak a neten. Tényleg azt gondolja a kormány, hogy ma erről nem tudnak? Ez színtiszta parasztvakítás. A teljes kormánypropaganda a Goebbels-féle technikát követi. Ugyanazt ismételgetik a legegyszerűbben, a legegyszerűbb embereknek. Ismételd el százszor: a gyerekek, a gyerekek védelmében és mindenki szalad megvédeni őket, csak nem tudják, hogy mitől.  Ez Hitler propaganda miniszterének volt a módszere. Az én nyolc éves keresztlányom nem tud úgy rajzfilmet nézni a YouTube-on, hogy közben ne jönne szembe vele legalább negyvenszer egy Gyurcsány-ellenes reklám. 

Hogyan fog ez hatni ön szerint akár a keresztlányára, akár más gyermekekre a későbbiekben? 

Ez nagyon családfüggő. Abban a részben igaza van kormánynak, hogy a család feladata a felvilágosítás, de hozzá kell tenni: is! Azokat a gyerekeket, akiknek a szülei a Ripostot és más szenny médiát olvasnak, az ő gyermekeit borzasztóan sajnálom, mert ha nem lesznek önállóak, akkor elvesznek a szülők egyoldalú felvilágosításában. Több opció van: vagy ugyanolyan gyűlölködők lesznek mint a szüleik, vagy ha akár ők is melegek lesznek, akkor a saját melegségükkel kezdenek el küzdeni.

Nem nagyon szokott politikai dolgokat pedzegetni, most mégis a közösségi oldalán megosztotta, hogy a Prideon volt, legutóbb pedig a Magyar Nemzet cikkén akadt ki, amiben transzvesztita ideológiáról írnak. A lap szerint Fekete-Győr András ezt támogatná az iskolákban. Mondtak már durvábbat is, ez miért verte ki önnél mégis a biztosítékot?

Transzvesztitaként én életemben nem hallottam ekkora sületlenséget, azért. Mi az, hogy transzvesztita ideológia? Egyszerűen nem értem ezt a szókapcsolatot. Nekünk nincs ideológiánk, ez nem izmus. Bevallom, a Nemzetnek ezt a számát nem vettem meg először, de annyira felhúztam magam rajta, hogy visszamentem az újságoshoz és mégis kifizettem az árát. Muszáj volt megmutassam az embereknek, mert ez ordító butaság. A mi ideológiánk az, hogy szórakoztatjuk a klub vendégeit. Soha nem voltunk sehol kéretlenül női ruhában. Mi nem elmebetegek vagyunk, hanem transzvesztiták. A transzneműségnek semmi köze a politikához, az csak egy orvosi kérdés, és az is volt egészen a tavalyi évig, amíg a politika bele nem ugatott.

Miért lettek céltábla?

Öt-hat éve hallgatjuk Soros Györgyöt, kik maradtak még? A cigányok és a melegek. Hát akkor jöjjenek a buzik. Nem köthetnek bele a szegény nyugdíjasba, mert ők a biztos szavazóik. 

A tavalyi gyöngyöspatai esetnél, amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy nem tartja jónak, hogy 100 millió forintot ítélt a romáknak a bíróság, akkor mégis sokan úgy vélték, hogy ha nem jön a járvány, akkor erről a kisebbségről beszélne a kormány. 

Ott meg kellett a szélsőjobbot szólítani. Alapvetően a társadalom vevő egy kis cigányozásra, sajnos. Tehát, annyi kellett a kormánynak és bele is fért. Aztán megint csak kifogták a szelet a Mi Hazánkos Dúró Dóráéknak a vitorlájából. Ők is végig ezt kommunikálták. A Fidesz ráadásul szerintem akkor is rossz helyen cigányozott, mert a bíróság a gyöngyöspataiaknak jogerősen ítélte oda azt a pénzt. 

A rendszerváltáskor még nem merték felvállalni a melegek magukat úgy, mint jelenleg. Mégis most hiába nyitottabbak bizonyítottan az emberek, a törvény elfogadása óta egy LMBT-zászló kiaggatása miatt rájuk törnék az ajtót. Konkrét pesti eset. Most van esély attól tartani, hogy bérnácik céltáblája legyen bárki is? Korábban azt mondta ugyanis, hogy nehezen viselné, ha politikai bérnáciknak lenne a céltáblája.

A bérnácik alatt Dúró Dóráékat értem. Abban bízok, hogy a fiatalok az internet és a média miatt egyre inkább elfogadóbbak, és tudják hova tenni, ha valaki más, mint ők. A kormány a melegellenes kommunikációval csak azt a két és félmillió idősebb réteget presszionálja, akik rájuk szavaznak. 

Akkor ez egy bukott meccs a kormány részéről?

Amivel tudja hergelni a választóit, az nem bukott meccs. A Pride-os posztom előtt szinte sosem kaptam negatív kommentet, de a mostani után rengeteg gyűlölködő ember írt nekem. Volt, aki azt írta, hogy fel kellene a melegeket akasztani. A negyvenes évek retorikája jelent meg, szerintem.

A kormány melegellenes retorikája és a családvédelmi törvény mennyire fogja meggátolni, hogy a fiatalok elő merjenek bújni?

Nagyon, mert miután összekeverték a melegeket a pedofíliával, automatikusan össze fogják kapcsolni a kettőt. Még az elfogadóbbaknál is. Halkan hozzáteszem, hogy a statisztikák szerint a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak pont a kormány által kikiáltott hagyományos szent családból jön. Nem a melegek bántanak gyerekeket. A pedofíliának nincs neme, tökmindegy, kik bántanak. 

Amikor ránéz a kormányzati, szexuális propaganda ellen készült Nemzeti Konzultációs plakátokra, mit gondol?

Egyszerűen szánalmas, mert odáig jutott a rendszerváltás óta ez az ország, hogy ilyen, finoman szólva egyszerű dolgokkal meg lehet etetni az embereket. Már gondolkodni sem kell, elég ha egy emojit társítunk Brüsszelhez vagy a homoszexualitáshoz. Olyan egyszerűek lettünk, mint a faék.  

 

Elmentem egy transzvesztita show-t megnézni. Rögtön bele futottam abba, hogy a mostani népszavazás és Nemzeti Konzultáció téma lett az egyik előadásban. Ön és más művészek mennyire építik ezt most be a kormány ferdített retorikájára felhívva a figyelmet? 

A lehető legritkábban szoktunk, de az olyan nagy politikai dolgokra, mint most a családvédelmi törvény, muszáj reflektálni, hiszen ebben élünk. Nem szeretem azt, amikor valaki teljesen elutasítja a tájékozódást. Hiszen akkor nem fogod tudni, hogy miért ütnek arcon. Nem dughatjuk homokba a fejünket. Az Alteregóban egy-egy poén erejéig belefér aktuálpolitikáról beszélni. A Magyar Nemzetet például a következő előadásom felvezetőjébe be is vittem. Felmutattam és megkérdeztem, hogy ez mi a csuda. Tudnunk kell, hogy hol élünk.

Az ELTE-n készül egy úgynevezett kézikönyv a szexuális nevelésről, mert a NAT-ban hiába írják elő a felvilágosítást, a gyakorlatban ez nem érvényesül intézményi szinten. A melegség népszerűsítése ugye már nem lehetséges a középiskolákban, de mennyire lenne egy ilyen könyvre szükség az iskolákban?

Már a szó is rossz. Az, hogy valamit tudunk, az nem népszerűsítés. A melegséget nem lehet népszerűsíteni, az elfogadást, a toleranciát viszont igen. Azt lehet, hogy elmondjuk, nem kell azért valakit agyonverni, mert meleg. Nekem 1964-től, 25 éven át népszerűsítették a heteroszexualitást, és nem sikerült. Akkor hogy van ez, elvtársak? (nevet) Az Alteregóba jönnek le tanárok is és rengeteg pedagógus ismerősöm is van, akik egyszerűen félnek. Lehet, hogy fű alatt valamilyen módon majd jelzik, létezik más életforma is, de be fognak állni a sorba. Harminckét évvel ezelőtt a melegek egymás között szamizdatot osztottak, mert máshogy nem tudták magukat megismertetni, szerintem visszajön az a korszak. A politika terén nem vagyok optimista, de az internetben még bízok. Egyelőre az a nagy szerencsénk, hogy még az Európai Unió része vagyunk. Ami nekem nagyon fáj, hogy százezrével mennek el innen intelligens emberek, mert elfogyott körülöttük a levegő. Közülük több tízezer nem érzi jól magát melegként. Ez elképesztő károkat okoz ennek az országnak, és ezt a luxust nem engedhetjük meg. 

Melegként elment volna fiatalon?

Igen. Ha tíz évvel fiatalabb lennék és a tavaszi választásokkal nem tudunk változtatni, akkor csomagolnék. 

Mennyire bízik a 2022-es országgyűlési választásban?

Akkor is a mostani kormányra szavaznának az emberek, ha rendben lennének a fizetések vagy ha nem lennének több hónapos várólisták. Ha erre fordítanának egy kalap pénzt, akkor is győznének. Valamiért mégis az a fixaideája a Fidesznek – vagy csak egyszerűen ismerik a magyar nép lelkét – hogy kell valakit utálnunk. A harmadik kétharmad után is valamiért abban látja az Orbán-kormány a siker kulcsát, hogy valaki ellen mozgósít. 

Ez a fajta taktika ránk ragadt az „átkosból”? 

A Kádár-korszaknál voltak rosszabbak is, például Romániában. Én dolgoztam kint a legvadabb időkben, ezt onnan tudom. A magyarok valahogy nem tudnak ráérezni a demokrácia ízére. Kimerül abban, hogy szólásszabadság van, Gyurcsány, takarodj! vagy Orbán, rohadj meg! Él bennünk a vágy, hogy elérjük az osztrák jóléti szintet, de ezt szellemileg sosem sikerül.  És ezt látja a kormány is, szellemi vasfüggönnyel határoljuk el magunkat Nyugat-Európától. Az Unióban két renitens ország van, Lengyelország és mi. Folyton úgy érzem, hogy huszonhat autóval szemben megyünk, és mégis azt hisszük, hogy a mi irányunk a jó. 

A 2006-os eseményeknek van köze ahhoz, hogy többször is kétharmaddal győzött a kormány?

Persze. Akkor megpróbálták részben demokratikusan kezelni a helyzetet, hogy jól vagy rosszul, nem tudom. Nekem sem a szívem csücske Gyurcsány Ferenc, de nem is a patás ördög, aminek most beállítja a propaganda. Halkan mondom, 2006 is már 15 éve volt, baromi unalmas téma. Abban biztos vagyok, hogy az emberek elvesztették akkor a bizalmat, megint vágytak egy atyai szerepre és erre megjelent Orbán Viktor, az emberek pedig bedőltek neki.

2006-ban a Fábry Showban szerepelt, ahol Fábry Sándort tiszteletbeli meleggé avatta. A gyermekvédelmi törvény és a melegellenes retorika fényében mekkora esély van rá, hogy valaha újra meleggé avathat bárkit is a nyilvánosság előtt, mint transzvesztita? 

Ez ma már elképzelhetetlen. Ezt mára gyakorlatilag egyetlen független kereskedelmi csatorna sem vállalná be, mert tartanának az esetleges retorziótól. Azzal, hogy kikiáltották a transzvesztitákat valamiféle félelem faktorrá, innentől kezdve rengeteg munkát elbukunk. 

Mennyire jó ötlet, hogy a magyar ellenzéki pártok az LMBT-közösség mögé álltak, hiszen ezzel céltáblává válnak a kormány számára a választásokig?

Ez nem Magyarország-specifikus. Amerikában is a demokraták az LMBTQ-pártiak. Ott persze nem akkora kérdés, hogy lehet-e látni a melegeket. Ma Magyarországon már ott tartunk, hogy lassan azt is megkérdőjelezik, hogy magyar állampolgár vagy, ha rájönnek, hogy melegként éled az életed. Emiatt az jó, ha valaki azt mondja, hogy ugyanolyan emberek vagyunk, mint más. Nagyszerű, ha Fekete-Győr András vagy Karácsony Gergely kijön a Pridera, de ennek kellene lennie a normálisnak. Akár a kormánytól is jöhetnének, mert egyszerű emberek közé mennek. Tényleg akkora truváj ez ebben az országban? 

Ha már választások,  elmegy az ellenzéknek aláírni és szavaz az előválasztáson? 

Még nem írtam alá, de az sem biztos, hogy az előválasztáson szavazok. Minden négy évben elmegyek szavazni, és minden barátomat is erre bíztatok, hogy 2022-ben menjen el. Orbánra nyilván nem fogok, de attól nyilván egy-két éve dobtam volna egy hátast, hogy opció a Jobbik. 

És még meglepődik ezen?

Ma már nem.

A Jobbik szélsőséges múltját tekintve, letenné a voksát Jakab Péterre, ha ő lenne Orbán Viktor ellenfele? 

Ha rendszerváltást akarunk, akkor muszáj. Bízom benne, hogy ha nyer az ellenzék, akkor valóban egyetért a többi ellenzéki párttal abban, hogy kivegyék a pedofiltörvényből a családvédelmi törvény meleg részét.

Jó dolog bízni egy politikus szavában?

Amikor a németek megszavazták a melegházasságot, akkor a keresztény-konzervatív Angela Merkel felállt és azt mondta: ő ezt nem tartja jó dolognak, de nincs kötelező pártszavazás és mindenki úgy szavaz, ahogy akar. Ha ő megengedte magának, hogy őszinte legyen, akkor Jakab Péter is. Elmondhatja, hogy ő sosem fog az első sorban vonulni a Pride-on, de ugyanakkor mélyen nem ért azzal egyet, hogy összemossák a pedofilokat a melegekkel. Jakab Péter az ellenzék radikális ellensúlya, ezzel szerintem semmi baj. Ha lesz valóban szivárványkoalíció, akkor Jakab Péter fogja a sötét színt képviselni, aki kendözetlenül kimondja, amit valóban gondol.

Kit tart a legesélyesebb jelöltnek Orbán Viktorral szemben?

Fogalmam sincs. Én bírom Karácsony Gergelyt és Fekete-Győr Andrást is. Az a baj az összes ellenzéki miniszter-elnökjelölttel, hogy ész érvékkel vitatkoznak, de ha kinyitod a Magyar Nemzetet például, akkor mi értelme van? Ezekre a cikkekre lehet értelmesen válaszolni? Engem felhívtak egyszer, hogy üljünk le a kritikus hangokkal nyíltan beszélgetni. De kivel? Azokkal, akik macskakővel dobálnak? Nem lehet, mert olyan szintet ért el a közbeszéd, hogy a józan észnek, az értelmes párbeszédnek esélye sincs. Az ellenzékkel az a bajom, hogy intelligensek és nem tudnak mit kezdeni a kormányzati propaganda-kommunikációval. Vagy lemennek kutyába, ahol a Göbbels-propaganda van, vagy ennyi. Mást nem tudnak tenni. 

 

www.168.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux