Ugrás a tartalomra
x

Az uniós pénzek elvesztésének lehetősége sem tántorítja el a lengyel régiót LMBT-ellenes határozatától

Akár két és fél milliárdnyi eurótól is eleshet a lengyelországi Małopolska régió, mégsem vonta vissza „LMBT-ideológiát” tiltó határozatát az augusztus 19-i régiós parlamenti ülésen.

Tomasz Urynowicz helyi képviselő, aki korábban támogatta az LMBT-ellenes határozatot, arra figyelmeztetett, hogy „az Európai Bizottság nem viccel” és a határozat vissza nem vonása miatt kilépett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjából. A képviselő továbbra is konzervatívnak vallja magát, aki „a családokat támogatja”, de a régió fejlődését lehetetlennek tartja EU-s pénzek nélkül.
Jan Duda, a közgyűlés elnöke (és Andrzej Duda elnök apja) másként vélekedik, mint egykori párttársa – szerinte a határozat csak „a családokat szeretné megvédeni” és az EU-s pénz „nem valamiféle adomány”.

A dél-lengyelországi Małopolskában két éve hoztak határozatot „az LMBT-mozgalmak ideológiájának népszerűsítését célzó nyilvános tevékenységek” megtiltásáról. A małopolski határozat is annak a homofób kampánynak volt része, amelynek során több tucat lengyel önkormányzat és helyi kormány „LMBT-mentes zónává” nyilvánított városokat, helységeket.

Nemrég a Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Lengyelország ellen, amiért homofób törvényeivel emberi jogokat sért, s ezáltal az unió alapvető értékeivel megy szembe. Az eljárás Magyarországot is érinti.

Habár a Bizottságnak nincsenek formális szabályai arra vonatkozóan, mikor vonhat meg forrásokat egy országtól, tavaly hat lengyel város is elesett egy EU-s ikervárosi program keretében kínált pénztől, mert korábban LMBT-ellenes határozatokat hoztak.

Urynowicz azt állítja, a Bizottság már hónapok óta tárgyal Małopolska régióval és mostanra már figyelmeztető levelet is küldött:

„Konkrét információink vannak arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság tervei között szerepel egy nagyon veszélyes eszköz bevetése, amely blokkolná az új uniós költségvetésről szóló tárgyalásokat, blokkolná a jelenlegi költségvetést, és blokkolná a régió népszerűsítésére szánt uniós forrásokat.”

A Politico birtokába jutott dokumentumok is azt bizonyítják, hogy a Bizottság a jelenlegi kohéziós alapok, a promóciós tevékenységekre szánt többletpénz és a régió költségvetési kifizetéseinek felfüggesztését fontolgatja.

Urynowicz elmondása szerint a járvány utáni gazdasági fellendítésre szánt, REACT-EU nevű program keretében küldött pénzekről szóló tárgyalások már szünetelnek Brüsszel és Małopolska között. A REACT-EU-ból Magyarország is részesül, jelenleg ebből a pénzből fedezi a járvány alatt elköltött bértámogatásokat a kormány.

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux