Ugrás a tartalomra
x

A Fidesz tíz éve még indokolatlan provokációnak tartotta a melegellenes törvényalkotást

Keményen kiállt Gulyás Gergely a felvetés ellen, hogy törvényileg büntessék a „szexuális devianciák népszerűsítését”. Igaz, a jelenlegi miniszter ezt 2012-ben tette, amikor az ötlettel az akkor még jóval radikálisabb Jobbik állt elő. Utóbbi párt javaslata kísérteties hasonlóságot mutatott azzal, amit most a Fidesz-KDNP, éles európai és belföldi kritikákat kiváltva, keresztülvert.

A Jobbik 2012 áprilisában olyan javaslatot terjesztett be az Országgyűlésnek, ami módosította volna a Büntető törvénykönyvet (Btk.), a szabálysértési törvényt, illetve a média- és reklámtörvényt is. Mirkóczki Ádám célja akkor az volt, hogy ne lehessen „népszerűsíteni” a homoszexualitást, a transzneműséget, a transzvesztitizmust, a biszexualitást és a pedofil magatartást.

A párt javaslatára viszont kemény hangú választ adott az emberi jogi bizottság akkori fideszes alelnöke, azaz Gulyás Gergely. A kormánypárti politikus a Btk.-módosítást egyértelműen alkotmányellenesnek nevezte, és úgy vélte, az szembe megy azzal az alkotmánybírósági határozattal is, ami mások mellett Morvai Krisztina sürgetésére született meg. Ez a határozat, ismertette Gulyás, megszüntette a kor szerinti különbségtételt a különböző- és azonos nemű felek közti szexuális kapcsolattal összefüggő bűncselekmények esetében. „Nem tudjuk, hogy a Jobbik mostani törvényjavaslata fényében hogyan éli meg Morvai Krisztina korábbi alkotmánybírósági beadványát” – idézte akkor Gulyás Gergelyt az MTI.

Mirkóczki egyébként akkoriban, ahogy most a kormány, szintén arról beszélt, hogy a gyerekeket óvná a módosításokkal. Előterjesztésének célja az volt indoklása szerint, hogy „gátat szabjon a szexuális szabadosság, különösen az abnormális, különböző szexuális devianciák egyre fokozódó társadalmi térnyerésének”, így pedig megvédje a gyerekeket.

A Fidesz ezzel szemben most a pedofiltörvénynek nevezett jogszabályban megtiltotta a homoszexualitás, illetve a nemváltás „népszerűsítését”, sőt, bizonyos körülmények között a bemutatását is. A törvényt egyébként megszavazták a jobbikos képviselők is, bár ők arra hivatkoztak, hogy a pedofilellenes kitételek miatt, és a melegekre vonatkozóakkal nem értenek egyet. Ennek ellenére megszavazták külön a fideszes melegellenes indítványokat is.

A héten megjelent a végrehajtási rendelet is, ami szerint nem lehet a kirakatba tenni, továbbá zárt csomagolásban kell árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, ami a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását vagy a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja. A jogszabály szerint továbbá oktatási-nevelési intézmény, továbbá templom és vallásgyakorlásra szolgáló hely bejáratától kétszáz méteren belül nem lehet ilyen terméket forgalmazni.

Nyáry Krisztián a Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy Szapphó vagy Anakreón versei még szerepelnek az állami középiskolai tankönyvekben. Pedig azokban „Szapphó lányszeretőre áhítozik, Anakreónt pedig otthagyja csalfa leszbikus szerelme.” Ennek értelmében tehát azokat az irodalomkönyveket, amik nyilvánvalóan gyerekeknek szólnak, és ezeket tartalmazzák, nem lehetne iskolák közelében forgalmazni.

Később a Kormányszóvivői Iroda úgy pontosított, hogy a szöveggyűjteményekre nem vonatkozik a rendelet. „Akkor ezt miért nem írták bele? És még mire nem? Ki mondja meg? Mi a különbség jogi értelemben a Meseország mindenkié mesekönyv és Szapphó versei vagy Shakespeare férfiakhoz írt szonettjei vagy a Halál Velencében között? Előbbi amúgy éppenséggel egy szöveggyűjtemény.... Minden könyvet küldjünk be a Kormányszóvivői Irodának, és ott eldöntik? Értem, hogy kampány van, de 30 nap múlva nem lehet árulni a könyvek felét-harmadát 200 méterre iskoláktól és templomoktól. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a dohányboltok és kocsmák után könyvesbolt sem lehet az iskolák mellett…” - fűzte hozzá ennek kapcsán Nyáry.

www.hang.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux