Ugrás a tartalomra
x

Visszaminősítette a magyar ombudsmant a nemzetközi szervezet

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (Ganhri) Akkreditációs Albizottsága az állampolgári jogok magyar biztosának a visszaminősítését javasolja, írja a Jelen.hu. Az albizottság rendszeresen újraértékeli tagszervezeteinek szakmai működését, a függetlenségét, ezek alapján kategorizál. Az eddigi magyar ombudsmanok stabilan „A” kategóriásként működtek, de Kozma Ákos munkába állása után a magyar intézmény először „B” minősítést kapott, írja a lap.

Ha a Ganhri vezető testülete is elfogadja az állásfoglalást, a magyar ombudsman nemcsak a szavazati jogát veszítheti el a testületben, hanem a teljes jogú tagságát is. A Jelen szerint a visszasorolás már jó ideje napirenden van, és "a presztízsveszteség már a leminősítésre tett javaslat miatt is egyértelműnek tűnik".

A lap idézi a lefokozást javasló dokumentumot, amiben szó van arról, hogy az ombudsman bizonyos törvények esetén vonakodott az Alkotmánybírósághoz fordulni. Nem tette ezt például a külföldről finanszírozott szervezetekről szóló jogszabály esetén, emeli ki a dokumentum. A jelentés szerint Magyarországról számos jelzés érkezik emberi jogi sérelmekről, például a bevándorlók, valamint az etnikai és szexuális kisebbségekkel szemben, de a hivatal ezekkel nem foglalkozott elég hatékonyan, és „ezek elmulasztása a függetlenség hiányát” jelzi.

www.klubradio.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux