Ugrás a tartalomra
x

A Pride-ot megtiltották, de a szélsőjobboldali szervezet felvonulhat Bukaresten

Mindössze egy héttel az rendezvény előtt, a bukaresti önkormányzat elutasította a Pride megrendezésére irányuló civil kezdeményezést, ezzel szemben pedig a Noua Dreaptă nevű  szélsőséges nacionalista szervezet Pride-ellenes felvonulását jóváhagyta, írja a Transindex. A civilek szerint az önkormányzat döntése példátlan az elmúlt 15 évhez képest.

A bukaresti Pride-ot hagyományosan augusztus 14-én, a Győzelem sugárúton rendezik meg, azonban idén a bukaresti polgármesteri hivatal nem hagyta jóvá szervezők által kért helyszínen és időpontban a rendezvényt. A városháza azzal indokolta döntését, hogy a szervezők 10 ezer fő részvételével zajló eseményre kértek engedélyt, ami állításuk szerint nem felel meg a járványügyi szabályoknak, ezért azt javasolták a felvonulásnak, válasszanak másik helyszínt és időpontot.

A Pride-ot kezdeményező ACCEPT emberi jogi szervezet Orbán Viktor féle cenzúrához hasonlította az önkormányzat döntését.
A  polgármesteri hivatal egy másik útvonalra is javaslatot tett, ám a szervezők szerint a kijelölt sugárutakon a résztvevők nem vonulhattak volna biztonságosan. A civilek pénteken tüntetést szerveztek a bukaresti városháza elé ahol közölték, az engedély nélkül is meg fogják tartani a rendezvényt az eredeti útvonalon.

Az önkormányzat ezzel szemben jóváhagyta a Noua Dreaptă szélsőséges nacionalista szervezet felvonulását, mert az erre vonatkozó kérést szerintük korábban benyújtották és ők nem haladnák meg az 500 fős létszámot.

Nem ez az első eset, mikor a járványügyi intézkedésekre hivatkozva tiltanak be civil kezdeményezéseket. Hazánkban Orbán Viktor július végén engedélyezte újra az országos népszavazások kezdeményezését, Tatán azonban az Öreg-tó megmentéséért küzdő szervezetek még mindig nem tehetik fel saját kérdéseiket a helyi lakosoknak. A kormányfő ráadásul arra használta fel saját országos népszavazási kezdeményezését, hogy tovább erősítse az LMBTQI közösség elleni lejárató kampányát. Az elmúlt hónapok homofób törvénykezései nem csak itthon váltottak ki indulatokat, de komoly nemzetközi visszhangot is keltettek. A Budapest Pride alkalmából több nagykövetség közös sajtóközleményben állt ki az LMBTQI emberek jogaiért, melyet a magyarországi román nagykövetség is aláírt.

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux