Ugrás a tartalomra
x

Balog püspök hisz a szeretet erejében, de a homoszexuális kapcsolatot nem fogadja el

Nem látja úgy, hogy a Fidesz-kormányok alatt gyengült volna az emberi jogok védelme.

Az emberi erőforrások egykori csúcsminisztere belső elhívással  magyarázza a Népszavának, hogy visszatért egyházához, ahol már dunamelléki református püspök és a zsinat lelkészi elnöke. Balog Zoltán azt állítja, most sem gyengébb az emberi jogok védelme, mint tíz vagy húsz éve. Ő 2006 őszét tartja emberi jogi szempontból az újkori magyar demokrácia mélypontjának.

Az interjúban kitérő választ ad arra, egyházi vezetőként feladatának érzi-e a fellépést a gyűlöletkeltő kormányzati kampányok ellen.

"A politikának általában szüksége van ellenségképre, mert ez a szomorú világ alakult ki. Negatív indulatokból könnyebb szavazatokat csiholni, mint pozitív üzenetekből."

Ő a 2002-es polgári szlogenhez tartja magát, hisz a szeretet és az összefogás erejében.

A homofób gyermekvédelmi törvényről egyháza 2004-es állásfoglalása alapján azt mondja, ők a homoszexuális hajlamot nem minősik, a homoszexuális kapcsolatot nem fogadják el.

"Az Úristennek és tanítványainak gyűlölniük kell a bűnt, de szeretniük kell a bűnöst."

Balog Zoltán szerint a törvény nem mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással, mert ő abban azt olvasta, hogy

"a 18 éven aluliak körében korlátok közé szorítja a homoszexualitás népszerűsítését. Ezzel én teljes mértékig egyetértek."

Orbán Viktorral jó viszonyban van, vele is szokott mély beszélgetést folytatni hitbéli kérdésekről. Egykori politikusként óvna mindenkit a politikusok démonizálásától, püspökként a gyülekezetekben pedig azt tapasztalja, elvárják, hogy egyháza ne politizáljon.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux