Ugrás a tartalomra
x

Jan-Werner Müller: Orbán tudatosan provokál a homofóbtörvénnyel

A populizmus egyik első számú szakértője úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök csapdába csalta a nyugat-európai elitet, mert teljes mértékben tisztában volt vele, hogy az egyértelműen nemet mond az LMBTQ emberek jogait csorbító jogszabályra.

Jan-Werner Müller a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban kiemelte, hogy Orbán Viktor jobboldali megosztó politikát folytat, ily módon szüksége van külső frontokra, mert ezáltal az ország védelmezőjének állíthatja be magát. Ez elterelés is, mert közben viszont senki sem emlegeti a magyarországi kleptokráciát és a tekintélyuralmat. 

A Princetoni Egyetem politológiaprofesszora hozzátette: ha most jogállami megfontolások alapján Magyarországtól uniós pénzeket vonnak el, a kormányfő hivatkozhat arra: ezt azért csinálják velünk, mert következetesen keresztény-konzervatív világképet képviselünk, és szeretnénk megvédeni a gyerekeinket. Vagyis az értékekre terelődik a szó, ahelyett, hogy a politikai intézmények szétveréséről és az alapjogokról menne a vita.
 

A teljes cikk itt olvasható: hvg.hu (Előfizetéshez kötött!)

 

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux