Ugrás a tartalomra
x

Magyar LMBTQ-film nyert Görögországban

Bakony Alexa egészestés dokumentumfilmje, a Tobi színei kapta a thesszaloniki dokumentumfilm-fesztivál Mermaid-díját.

A zsűri így indokolta a döntését: „A Mermaid-díjat a Tobi színeinek ítéljük a nem bináris identitás és az útkeresés friss ábrázolásáért, az érzékeny fényképezésért és azért, mert hangsúlyosan kiáll az LMBTQI+-jogok mellett abban az európai országban, ahol azok jelenleg sérülékenyebbek”. A Tobi színei már 2019 márciusában is járt az Oscar-jelölő thesszaloniki dokumentumfilm-fesztiválon: ekkor az eseménysorozat Agora Docs in Progress elnevezésű szakmai rendezvényén pitchelte a nemzetközi szakmának Bakony Alexa rendező és Osváth Gábor producer az akkor még készülőben lévő filmet. Ott is nagy érdeklődés övezte a projektet, ennek eredményeképpen figyelt fel rá a nemzetközi forgalmazó, a Wide Management, amely külföldön népszerűsíti és forgalmazza az alkotást.

A film nemzetközi premierje a londoni BFI Flare fesztiválon volt, emellett a bolognai Biografilm fesztiválra és a ZagrebDox dokumentumfilm-fesztiválra is beválogatták. A magyar mozikban július 1. óta látható a Cirko Film forgalmazásában.

A 81 perces dokumentumfilm egy transznemű tinédzser támogató édesanyja, Éva és gyereke, Tobi különleges kapcsolatát mutatja be. Éva – aki családjával együtt egy kis magyar faluban él – küzd a benne feltörő vegyes érzésekkel, míg Tobi nemcsak a nemi identitását keresi, hanem a helyét is a saját életében.

Bakony Alexa korábban interjút adott a Pesti Hírlapnak. Akkor így nyilatkozott a filmről: „Sokat kellett tanulnom. Hogy felkészüljek, interjúkat csináltam a téma szakértőivel, Éváékkal elmentem az LMBTQ szülőcsoportba, elkezdtem nézni az oldalakat, amiket Tobi követ, és a tudásom egyre bővült a témában. Enélkül nem lehetett volna megcsinálni így ezt a filmet. Annak is örülök, hogy ez az első nem-bináris film, a régióban biztosan. Erre nem lehetett készülni, de próbáltam lehetőségként tekinteni a változásokra, hogy jó, akkor innen más irányba megyünk, amíg a család marad a középpontban, nagy baj nem lehet.”

 

pestihirlap.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux