Ugrás a tartalomra
x

Spanyolország-szerte tiltakozásokat tartanak a 24 éves Samuel Luiz halála miatt

Spanyolország egész területén LMBTQ + csoportok rendeztek utcai demonstrációkat hétfőn Samuel Luiz, egy fiatal ápoló halála miatt, akit szombat kora reggel brutális támadásban öltek meg a galíciai északnyugati A Coruña városban. A rendőrség még nem határozta meg a támadás indítékát, de az áldozat barátai úgy vélik, hogy homofób indíttatású volt. A támadás hajnalban történt, miután megszüntették a korononavírus okozta korlátozásokat,és kinyitottak az éjszakai szórakozóhelyek. Luiz néhány barátjával a szórakozóhelyen kívül volt, és videohíváson beszélt a mobiltelefonján. Az őt megtámadó emberek azt gondolták,hogy őket rögzíti éppen, ezért támadhattak rá. Luiz később a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az A Coruña-i María Pita teret hétfő este több ezer ember töltötte meg, kifejezve támogatásukat Luiz barátai és családjai iránt.

Órákkal korábban az áldozat apja, Max Luiz arra szólította fel a demonstrálókat, hogy a fia meggyilkolását ne használják „zászlóként”, és azt javasolta, hogy a tüntetés résztvevői adományozzanak ételt a Vöröskeresztnek . "- Tudom, hogy ez boldoggá tette volna a fiamat "- mondta. 

Az Avante LMBT + egyesület képviselője kezdte a beszédeket.Elmondta,hogy miközben a rendőrségi vizsgálat még folyamatban van, néhány nappal a támadás előtt egy homoszexuális párra támadtak A Coruña-ban, majd egy transz nőre Santiagóban a Luiz-t ért támadás utáni éjszaka.  A 24 éves fiú barátai „#JusticeForSamuel” szlogennel ellátott inget viseltek. Ez az üzenet szombat óta elárasztja a közösségi médiát a bűncselekmény elítéléseként.

Tüntetések voltak Asztúria, Aragón, Castilla y León, Katalónia, Castilla-La Mancha, Valencia, La Rioja, Murcia, Andalúzia, Extremadura és Madrid utcáin is. A spanyol fővárosban több ezer ember ment a Puerta del Sol központi térre. A tiltakozás szlogenje így hangzott: „Nincs több halál gyűlölet,  vagy megkülönböztetés miatt”.

Az Europa Press hírügynökség beszámolója szerint a tüntetők és a rendőrök között számos összecsapás volt,és a  rendőrség vádat emelt a tüntetők egy része ellen, és hogy .A regionális parlament baloldali Más Madrid pártjának szóvivője, Mónica García és a Más País testvércsoport vezetője, Íñigo Errejón a Twitteren kritizálta az rendőrség „aránytalan” fellépését. Mindkettő magyarázatot kért.

Rendőrségi nyomozás

Eddig számos tanút és az incidensben érintett embert hallgattak ki a nyomozók, de egyelőre nem történt letartóztatás. A tanúk egy része önként jött nyilatkozni, állítja a galíciai központi kormány .

Ami a bűncselekmény motívumát illeti, José Miñones kijelentette, hogy a homofób támadás az egyik nyitott hipotézis, de „a vizsgálat első szakaszában semmit sem zárnak ki”.

Luiz barátjának tweetje, miszerint a támadás a nemi irányultsága miatt következett be, a közösségi médiában felháborodást váltott ki - nemcsak az LMBTQ + kollektívák, hanem politikusok és pártok részéről is.

"Bízom benne, hogy a rendőri vizsgálat hamarosan megtalálja az elkövetőket" - írta Twitter-fiókján keresztül Pedro Sánchez spanyol minisztere

 

www.english.com

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux