Ugrás a tartalomra
x

"Egy kormányzó vagyok, aki meleg, nem egy meleg kormányzó"

Eduardo Leite brazil kormányzó és potenciális elnökjelölt egy tévéinterjúban coming outolt.

A 36 éves politikus - aki még 2018-ban kifejezte támogatását az ország jelenlegi szélsőjobboldali vezetője, Jair Bolsonaro iránt - kijelentette a múlt csütörtökön adott interjújában: " nincs rejtegetnivalója".

A TV Globo brazil műsorszolgáltatónak nyilatkozva Leite azt mondta (a Reuters szerint ): „Nincs semmi rejtegetnivalóm, meleg vagyok. Kormányzó vagyok, aki történetesen meleg, nem pedig egy meleg kormányzó.Obama volt elnök az Egyesült Államokban sem fekete elnök volt,hanem elnök,aki történetesen fekete.És erre büszke vagyok. "

Leite, aki Rio Grande do Sul déli államának kormányzója és a PSDB szociáldemokrata párt tagja, Brazília első nyíltan meleg elnökjelöltje lenne.

Míg Leite megjelenésével ő az első meleg kormányzó a brazil történelemben, a bejelentésére vegyes reakciók érkeztek, tekintettel arra, hogy korábban támogatott egy olyan elnököt, akinek politikai karrierjét gonosz LMBTQ-ellenes retorika jellemezte .

2018-ban a Leite támogatta Bolsonarót az elnökválasztás második fordulójában. Bolsonaro következetesen támadta az LMBTQ egyenlőségét, és azt nyilatkozta, hogy a fia inkább halott legyen, mintsem meleg.

„Történelmet írtál”

A veterán LMBT-aktivista, Toni Reis a Facebookon ezt írta: „Ön történelmet írt”.

De Brazília első nyíltan meleg kongresszusi tagja, Jean Wyllys szkeptikusabb volt. A The Guardian idézi : „ennek a fickónak számos lehetősége volt az LMBT közösség megvédésére, és nem tett semmit”, mielőtt kijelentette volna, hogy meggyőződése szerint a lépés stratégiai fontosságú  Leite elnöki reményeinek fellendítéséhez.

Leite köszönetet mondott azokért, akik támogatták, mondván: "A szeretet és támogatás számtalan jele, amelyet kapok, teljesen meggyőzött engem: a szeretet legyőzi a gyűlöletet!"

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux