Ugrás a tartalomra
x

Itt a gendersemleges kártyapakli

Le akart számolni a francia kártya figurái által szerinte szimbolizált nemi egyenlőtlenséggel; ezért egy olyan paklit tervezett egy fiatal lány, amiben a Király nem tud a Dáma fölé kerekedni. Mert egész egyszerűen nem szerepel benne; ahogy egyetlen más figura sem.

„Mindenképpen meg akartam szüntetni azokat a nemi és faji különbségeket, amiket szerintem egy hagyományos kártyapakli figurái szimbolizálnak. Miért is kell, hogy a király magasabb rendű legyen a királynőnél? Miért legyen fehér mindegyikük?” - fejtegeti az ötletgazda az általa alapított GSB Cards honlapjának beköszöntőjében.

„Nem szerettük volna tovább komplikálni a dolgot, ezért az tűnt a legegyszerűbb megoldásnak, ha teljesen elvetjük a figurákat és helyettük más szimbólumokat használunk” – magyarázza a 23 éves Indy Mellink. Paklijában a Királyt aranyrúd, a Dámát ezüstérme, a Bubit bronz pajzs jelöli.

„Ez egy olyan kártyapakli, ami a modern időket követi. Mégis milyen dolog az, hogy a király mindig legyőzi a dámát? Ezzel azt üzenjük, te nem érsz ennyit, kevésbé vagy fontos” – indokolja Mellink, akinek ötletére már több játékbolt is ráharapott, sőt a „megreformált” játékra úgy tűnik, nemzetközi érdeklődés is mutatkozik.

 

evamagazin.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux