Ugrás a tartalomra
x

Akár 150 ezer euróba is kerülhet az LMBTQ-emberek jogainak megsértése Spanyolországban

Betiltják az átalakító terápiákat és csillagászati pénzbírsággal sújtják a jövőben azokat a spanyolokat, akik diszkriminálják az LMBTQ-társadalom tagjait. A kedden elfogadott transztörvény szerint 150 ezer eurós bírság is kiszabható abban az esetben, ha valaki például nem adja ki lakását vagy nem ad munkát egy kategóriába sorolható embernek, de egy ártatlan utcai megjegyzés is több száz euróba kerül majd.

Tetemes pénzbírsággal, állami támogatásoktól való eltiltással és cégbezárással számolhatnak az LMBTQ-embereket diszkriminálók Spanyolországban. A miniszterek tanácsa kedden elfogadta az új transztörvényt, melynek értelmében a fiatalok már 14 évesen előzetes orvosi vizsgálatok, tanúk, bírósági eljárás, sőt szülői hozzájárulás nélkül rendelkezhetnek saját nemükről és ezzel együtt megváltoztathatják a nevüket is. A 12-14 éves korosztály is kérvényezheti neme módosítását, de az ő esetükben – egyelőre – még a bíróság hozza meg a végleges döntést.

Az új jogszabályok a nemi önrendelkezés mellett kiemelten foglalkoznak az LMBTQ- emberek jogainak képviseletével. A dokumentumban három csoportra, nagyon súlyos, súlyos és enyhe jogsértésekre osztották fel a diszkrimináció miatt kiszabható büntetések körét. A jogsértő személyek a legszélsőségesebb esetekben akár 150 ezer euróról szóló csekket is kaphatnak, de az enyhe törvényszegések is komolyan megterhelhetik az emberek pénztárcáját.

Ha egy Spanyolországban élő vagy ott tartózkodó állampolgár a nyílt utcán szexuális vagy nemi beállítottságra vonatkozó megjegyzéssel illet valakit, akkor feljelentés esetén a legjobb esetben is 200 eurót kell fizetnie. Ha nem vonja vissza a megszégyenítő kommentárt, akkor a bírság összege ennek tízszeresére is nőhet. Az enyhe kategóriába tartozó büntetések ugyanis akár kétezer euróig is terjedhetnek. Utóbbit kaphatják meg azok is, akik kárt tesznek az LMBTQ-embereket képviselő intézmények vagy magánemberek és hozzátartozóik otthonában.

A törvény rendelkezik többek között azoknak a lakástulajdonosoknak a megbírságolásáról is, akik nemi beállítódás alapján hozzák meg a döntést albérlőjükről. Sőt, a jövőben azokat is feljelenthetik majd, akik azért nem hosszabbítják meg a szerződést a lakásukban élőkkel, mert időközben kiderült róluk, hogy leszbikusak, melegek vagy esetleg biszexuálisak. A feljelentett tulajdonosoknak bíróság előtt kell bizonyítaniuk, hogy nem ítélkeznek és nem diszkriminálják a LMBTQ-közösség tagjait.

Súlyos bírságra számíthatnak azok a munkáltatók, akik annak ellenére nem szerződtetnek különböző kategóriákba tartozó embereket, hogy azok alkalmasak lennének a meghirdetett pozíció betöltésére. Ennél is súlyosabban büntetik azt, ha a munkaadó már az álláshirdetésben utalást tesz arra, hogy bizonyos csoportok tagjait nem fogadja interjúra. Az állami támogatásra, bónuszra jogosult cégek el is veszíthetik támogatásukat, ha olyan munkahelyi gyakorlatot alakítanak ki, amely megkülönbözteti egymástól a munkavállalókat vagy súlyosan megsértik egy LMBTQ-dolgozó jogait.

10 ezertől 150 ezer euróig terjed a retorzió abban az esetben, ha valaki szexuálisan zaklat egy LMBTQ-állampolgárt vagy olyan tankönyveket, kiadványokat terjeszt, amelyekben a szereplőket szexuális irányultságuk és identitásuk, nemi megnyilvánulásuk vagy szexuális jellemzőik alapján alacsonyabb emberi méltóságba helyezi. Hasonló mértékben szankcionálják majd azokat a televíziós csatornákat és műsorkészítőket, akik a megkülönböztetés ösztönzésére irányuló műsorokat sugároznak. Emellett az üzleteket is fel lehet hamarosan jelenteni: több tízezer euróba kerülhet nekik, ha nem engedik hozzáférni az LMBTQ-társadalom tagjait bizonyos árukhoz és szolgáltatásokhoz.

Pénzbírságon kívül egyéb rendkívül súlyos retorziókkal is súlythatják a cégeket. A transztörvény egyik mellékletében például az áll, hogy egy diszkrimináló vállalatot akár be is zárathatnak a hatóságok. Az elkövetett vétség mértékétől függően a tevékenységük betiltása akár három évig is eltarthat.

Külön paragrafus foglalkozik az úgynevezett konverziós terápiákkal, melyek alkalmazása az új transztörvény értelmében egész Spanyolország területén tilos lesz. Azok a terapeuták, szakemberek, akik a jövőben úgynevezett “visszafordító, átalakító” kezeléseket vállalnak el annak érdekében, hogy erőszakkal változtassák meg valaki szexuális irányultságát vagy nemi identitását, könnyen elveszíthetik munkájukat, ugyanis az új jogszabály szerint az eljárás “embertelen, megalázó” és “kínzásnak” minősül. A gyereküknek ilyen terápiát kereső szülők szintén feljelenthetővé és bírságolhatóvá válnak.

Az új spanyolországi transztörvény még hosszú jogalkotási folyamat előtt áll. Át kell mennie a kongresszuson, majd a szenátuson is, ahol különböző módosításokat hajthatnak majd végre a szövegezésén. Ezután a dokumentum visszakerül a Miniszterek Tanácsa elé újabb, végleges jóváhagyásra.

 

magyarnemzet.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux