Ugrás a tartalomra
x

A METODISTA EGYHÁZ ENGEDÉLYEZI AZ AZONOS NEMŰEK HÁZASSÁGÁT

A metodista egyház megszavazta az azonos neműek házasságát, meghatározva a házasságot két ember között, szemben az egy férfival és egy nővel.

A történelmi előrelépés 2021. június 20-án történt, miután az egyház konferenciája megszavazta a "Marriage and Relationships Task" 2019-es jelentése alapján írt és előterjesztett állásfoglalást. Mintegy 254 ember szavazott a határozat mellett, 46 pedig ellene.

"A házasság két ember között lehetséges"

A konferencia alkalom arra, hogy az egyház frissítse írásos szabályait, melyeket "Standing Orders" néven ismernek.  Korábban az egyház házasságról szóló része kimondta: „A metodista egyház úgy véli, hogy a házasság Isten ajándéka, és hogy Isten szándéka, hogy a házasság egy férfi és egy nő testi, lelki, szellemi élethosszig tartó egyesülése legyen.”

Most így hangzik : „A metodista egyház úgy véli, hogy a házasság Isten kegyelméből történik, és hogy ez összhangban van Isten céljaival, miszerint a házasság egész életen át tartó testben, lélekben történő egyesülés két ember között."

„A metodista egyházon belül ezt kétféleképpen értik: a házasság csak férfi és nő között jöhet létre, a házasság bármely két ember között létre jöhet. A metodista egyház mindkét értelmezést megerősíti, és rendelkezéseket hoz róluk.”

A prédikátorok ugyanakkor nem lesznek kénytelenek ilyen esküvőket tartani,ha ellenzik ezt a rendelkezést. Sokan ünnepelték a hírt, Jayne Ozanne az Ozanne Alapítványtól a szavazást az azonos neműek házassága iránti keresztény attitűd „jelentős elmozdulásának” jeleként írta le, és hogy „az LMBT + emberek, barátaik és családjaik ma örömkönnyeket hullathatnak - milyen csodálatos módon ünnepelhetjük a büszkeség hónapját! ”

A lépést az egyház nem minden tagja fogadta örömmel. A BBC szerint Carolyn Lawrence, a metodista konferencia volt alelnöke arra figyelmeztetett, hogy a szavazás azt jelentheti, hogy a metodisták "jelentős kisebbsége" az egyházból való kilépésen vagy lemondáson gondolkodik. 

Az írországi Metodista Egyház szerint csak egy férfi és egy nő között lehet házasságot kötni. 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux