Ugrás a tartalomra
x

A homofóbtörvény ad aktualitást a Pixar új filmjének

Nem várt aktualitást kapott a Pixar stúdió új animációs filmje, a Luca azzal, hogy Magyarországon elfogadták a homofób elemekkel kiegészített úgynevezett pedofiltörvényt. A Luca arról mesél ugyanis a legkisebbeknek, hogy a kirekesztés nemcsak annak rossz, akit kiközösítenek, hanem annak is, aki ezt teszi.

Ha az ember titkolózva, valódi énjét rejtegetve kénytelen élni, az olyan, mintha a legmélyebb tenger fenekére száműznék. A Luca mindezt fordulatos mesébe ágyazva, érzékenyen, ízlésesen mondja el. A főhősök tengeri szörnyek, akiktől az emberek rettegnek, és akik legalább ennyire tartanak a szárazföld lakóitól.

 

A kiskamasz Lucában azonban erősebb a kíváncsiság, és barátjával, Albertóval egyre jobban megismeri az emberek világát. Könnyen tudják embernek álcázni magukat, csak arra kell figyelniük, hogy víz ne érje őket, mert akkor visszaváltoznak szörnyekké. Összebarátkoznak egy lánnyal, az energikus Giuliával, és elhatározzák, hogy az ő csapatuk nyeri az olasz tengerparti kisváros, Portorosso triatlonversenyét, amely úszásból, biciklizésből és tésztaevésből áll. A szörnyfiúk – miközben a versenyre készülnek – élvezik mindazt, amit Portorosso adhat: a napfényt, a finom fagylaltokat, az olasz tésztákat, és legfőképpen azt, hogy az emberek egyre jobban befogadják őket.

De végig ott motoszkál bennük a kétség, mi lesz, ha lebuknak, ha kiderül, kik is ők valójában? Úgy tűnik, hogy a Pixar stúdiónak továbbra is eltökélt szándéka, hogy fontos kérdésekről, sőt az élet legfontosabb kérdéseiről beszéljen a gyerekeknek. A tavalyi Előre, és a nemrég bemutatott Lelki ismeretek után a Luca sem éri be annyival, hogy csak szórakoztat. „Mindig lesznek, akik nem fogadnak el. De többen lesznek, akik igen. Jól kell barátokat választani, és minden rendben lesz” – hangzik a mese optimista befejezése. Csak remélni lehet, hogy nem kap 18-as karikát.

www.hvg.hu/360

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux