Ugrás a tartalomra
x

Szintet lép a Biden-kormány: Hamarosan bevezetik a transzszexuális útleveleket Amerikában

Ha minden terv szerint alakul, az Amerikai Egyesült Államok lesz a 11. ország a világon, melynek az állampolgárai igényelhetnek majd ilyen speciális úti okmányokat.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerda este bejelentette, hogy a magukat transzneműként azonosító állampolgárok hamarosan megváltoztathatják az útlevelükben, és más személyazonosító okmányukban feltüntetett nemüket, ha nem elégedettek azzal, ami azokban jelenleg szerepel. A hivatalos kormányzati tájokoztató szerint a módosításra vágyóknak nem lesz szükségük semmilyen orvosi felmérésre vagy hivatalos vizsgálatra, egyszerűen jelezniük kell majd az illetékes hatóságok felé, hogy ők se nőnek, sem pedig férfinek nem érzik magukat – írja a NBC News amerikai hírportál.

Egyelőre nem tudni, hogy a bejelentett változások mikor válnak elérhetővé, az viszont már most biztosnak látszik, hogy a harmadik nem az „X” jelölést kapja majd a dokumentumokban. Sokan vannak azonban, akik úgy gondolják, hogy az LMBTQ-közösség tagjai közül sokan nem érezik majd sajátjuknak az X-et, ezért nem csak egy, hanem sokkal több nem bevezetésre lenne szükség.

Blinken szerint harmadik nem gyakorlati bevezetése egy „technológiailag összetett” feladat lesz a hivatalos szerveknek, ezért időben telik majd a dolog kivitelezése.

Sajtóértesülések szerint a bejelentett változtatások mihamarabbi gyakorlati megvalósítása érdekében a Joe Biden vezette amerikai kormány tárgyalásokat kezdett az Amerikai Állampolgári Jogi Szövetség (ACLU) nevű, radikálisan baloldali jogvédő szervezettel.

„Ez egy fontos lépés az LMBTQ-egyenlőség terén Amerikában. Az új útlevelek polgárok millióinak teszik lehetővé azt, hogy nagyobb bizalommal utazzanak belföldön és az ország határin túlra, hisz az Egyesült Államok végre elismeri majd nemi identitásukat”

- fogalmazott a tervezett változtatásokkal kapcsolatban Alphonso David, a legnagyobb amerikai LMBTQ+ jogvédő szervezet, a Human Rights Campaign (HRC) elnöke, aki emellett arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy más országoktól is kényszerítse ki a harmadik nem bevezetését a nem bináris és a transznemű emberek védelme érdekében.

Fontos megjegyezni, hogy nem az Egyesült Államok lesz az első ország a világon, ahol a hivatalos okmányok esetében három nem közül lehet választani. Ez a lehetőség jelenleg 10 ország állampolgárainak adatik meg, köztük Németország, Ausztrália, Kanada, Nepál és Új-Zéland lakóinak.

 

ripost.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux