Ugrás a tartalomra
x

Még vicces is lenne, ahogy a kormány áldozati szerepbe képzeli magát, ha nem veszélyeztetné ezzel emberek életét

„Erősödik az LMBTQ-propaganda a TikTokon”, „Soros György újra megtámadta Magyarországot”, „Netflix, HBO: a hétköznapi homoszexualitás” (alcím: „Gyerekekre hajtanak”), „Soros György fia áll Mark Rutte magyarellenes támadásai mögött”, „Újabb törvényt a normalitás védelmében!” – hirdette a kormánypárti sajtó az elmúlt napokban. Természetesen az összes idézett cím a pedofilellenes, elvileg a gyerekek védelmét szolgáló törvény homofób módosítójával kapcsolatos cikkekhez tartozik.

A magyar kormány szeret az áldozat szerepében tetszelegni (miniszterelnökünk például a napokban publikált „Szamizdat” címen cikket hivatalos, kormányzati oldalán, mintha valami rettenetes elnyomás ellen állna ki épp), erre adott alkalmat neki a széleskörű nemzetközi felháborodás a pedofilellenes törvény módosítója kapcsán.

A témával kapcsolatos, kormánypárti sajtóban megjelenő cikkekből áradó paranoid hangulat a maga módján nevetséges, ugyanakkor az újabb ellenségkép felfestése ismét életeket tehet tönkre, ahogy a menekültek démonizálása is ki tudja, hány ember, hány család jövőjébe került.
Sajnos már most konkrét példákat lehet hozni az LMBT-közösség ellen elkövetett atrocitásokra: vasárnap reggel Pécsen két meleg férfit annyira megvertek, hogy egyikőjük eszméletét vesztette, pénteken pedig szélsőjobboldali ellentüntetők zavartak meg egy szegedi Pride-eseményt, akik zászlókat téptek szét és molinókat téptek le. Szintén Pécsen a Fidesz helyi szervezete arra szólította fel Péterffy Attila polgármestert, hogy hívjon össze közmeghallgatást, ahol a pécsi polgárok véleményt nyilváníthatnak a városban tervezett Pride-felvonulással kapcsolatban.

„2020-ban tízezrek fejezték ki tiltakozásukat és felháborodásukat az akkor meghirdetett Pécs Pride felvonulással szemben, ennek ellenére szomorúan tapasztaljuk, hogy a szervezők újra bejelentették hasonló szándékukat” – írják a közleményben.

Nem arról van szó, hogy korábbi években ne érték volna hasonló támadások a magyar LMBT-közösséget, különösen a Pride-hónap idején, Budaházy György és köre például rendszeresen próbálja megzavarni a Pride-hoz köthető eseményeket és magát a felvonulást is, Dúró Dóra pedig kevesebb mint egy évvel ezelőtt darálta le a Meseország Mindenkié című mesekönyvet.

Ugyanakkor láttuk már többször is, mekkora károkat tud okozni közösségekben egy koordinált kormányzati támadás, és most aztán különösen töményen zúdul a homofób propaganda a kormánypárti média fogyasztóira.
A már említett „Erősödik az LMBTQ-propaganda a TikTokon” című cikk például nem csak a Magyar Nemzeten jelent meg szerda reggel, hanem az összes Mediaworkshöz köthető vidéki lapban is. A cikk szerint a világ legnépszerűbb videómegosztó portálja, a TikTok „tele van LMBTQ-propagandaanyaggal”, és egy anyuka panaszát tartalmazza, akinek az a problémája, hogy az ötödik osztályt éppen befejező lánya azzal jött haza, hogy „a tanítást követően a legjobb barátnőjével szivárványos zászlókat rajzoltak, majd ezeket tiltakozásul kiaggatták a környéken”. Mint megtudta, a TikTokon találkoztak az ezt az akciót kiváltó „felkavaró információval”.

A TikTokon terjedő veszedelemre hozott egyik példa a cikkben a @sapkaspirez felhasználónéven posztoló alkotó egyik videója, amelyben olyan mondatok hangoznak el, hogy a kormány által elfogadott törvénymódosító „az LMBTQ fiatalok releváns információhoz jutását akadályozná meg oktatási környezetben”, valamint „a felvilágosításban nem a „homoszexualitás népszerűsítéséről” van szó, hanem megfelelő információ átadásáról.” Egy másik példa @babi0417 felhasználótól származik, akinek a szexuális irányultságára utaló videójában „Én 14 évesen, amikor megláttam, hogy a mellettem ülő lánynak a mutató és a középső ujján kisebb a köröm” felirat szerepel.

Mindezt a kormánymédia úgy tálalja, hogy „ha az iskolába nem vihetik be a propagandát, beviszik a közösségi médiába”. A Magyar Nemzet szerint nem véletlen, hogy a TikTok „tele van  LMBTQ-propagandaanyaggal”, mert a videók készítői pontosan arra a korosztályra szeretnének hatást gyakorolni, amelyet a kormány meg akart védeni a törvénnyel, azaz a 18 éven alattiakra.

Egy néhány nappal korábbi Magyar Nemzet cikk a Netflixet és az HBO-t támadta, amelyek a lap szerint „dömpingszerűen ontják a homoszexuális tartalmakat”, a gyerekeket célozzák a „melegfilmekkel”, a filmgyárak pedig azt sugallják, hogy a homoszexualitás hétköznapi jelenség. Egyébként mindkét streaming-szolgáltató tiltakozott a homofób magyar törvény ellen.

Soros György is ismét slágertémává vált, még a legújabb nemzeti konzultációban is felbukkan az egyik kérdésben, amely úgy szól, hogy „Soros György által finanszírozott szervezetek széles körű nemzetközi támadást indítottak Magyarország ellen a gyermekek védelméről szóló törvény miatt. Ez a törvény megtiltja a gyermekekre irányuló szexuális tartalmú propagandát az óvodákban, az iskolákban és a gyermeked számára elérhető médiában. ÖN MIT GONDOL?”

Az örök ellenség úgy került ismét képbe, hogy az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítvány európai és eurázsiai vezetője, Daniela Schwarzer közleményben állt ki a törvény ellen. Szerinte „az uniós vezetőknek hangosan és világosan ki kell mondaniuk: az alapvető értékek és mindenki jogainak tiszteletben tartása az uniós tagság ára”. Ez a közmédia szerint azt jelenti, hogy „Soros György újra megtámadta Magyarországot”.

Ezeknek a cikkeknek a pánikkeltő hangvétele ellenére nyugodtan kijelenthetjük, hogy se a magyar szuverenitásra, se Magyarországra nézve nem jelentenek tényleges veszélyt a törvénymódosítást kritizáló nemzetközi szereplők közleményei és Twitter-bejegyzései, a TikTokon LMBT-tartalmat posztoló tinédzserek pedig pláne nem.

Az onnan információkat szerző és a platformon közösségre találó, a netflixes LMBT-tartalomban örömet lelő meleg fiatalokra nézve viszont konkrét veszélyt jelentenek ezek a cikkek és kormányzati megszólalások.
Csak reménykedni tudunk, hogy az okozott kár nem emberéletekben lesz mérhető.

WWW.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux