Ugrás a tartalomra
x

A tiltás ellenére százak vonultak fel a Pride-on Isztambulban, könnygázzal támadtak rájuk

Százak gyűltek össze szombaton Isztambulban, hogy a helyi hatóságok tiltása és a nagy számú rendőri jelenlét mellett részt vegyenek egy Pride-felvonuláson. A rendőrség könnygázt vetett be a felvonuló tiltakozókkal szemben – írja az MTI a német hírügynökségre hivatkozva. A Deutsche Welle úgy tudja, 25 résztvevőt, köztük az AFP fotósát is őrizetbe vették a rendőrök.
A menetet egy több csoportból álló szövetség hirdette meg „Az utca a miénk” mottóval azért, hogy tiltakozzon a török kormány egyre ellenségesebb fellépése miatt az LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális közösség) emberekkel szemben.

A hatóságok már pénteken kordonokkal zárták le a menet útvonalát, a városrész kormányzata pedig néhány órával a kezdés előtt be is tiltotta a demonstrációt, az „erkölcsöt sértő” megmozdulásokról hozott törvényre hivatkozva. A Deutsche Welle beszámolója szerint Törökországban azóta tiltott a Pride-események szervezése, hogy 2014-ben mintegy 100 ezren vettek részt a felvonuláson. Azután közbiztonságra hivatkozva tiltják ezeket, mostanában pedig a járvány terjedésére hivatkozva nem engedélyezik a szervezésüket.

„Törökországban 2015 óta tapasztaljuk a kormány LMBTQI+ emberekkel szembeni politikájának megváltozását. Az állam úgyszólván háborút hirdetett velük szemben (…) A kormányzat célja, hogy a lakosság egészében ellenséges érzelmeket keltsen az LMBTQI+ emberekkel szemben” – mondta a dpa-nak nyilatkozva Yildiz Tar, a Kaos GL nevű csoport részéről. Hozzátette, hogy a közösségüket érő gyűlölet-bűncselekmények száma emelkedik, és a támadók ellen nem indítanak eljárásokat.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendszeres kirohanásokat intéz az LMBTQI közösség ellen.
A hatóságok a hét elején betiltottak egy, az isztambuli Pride Hét keretében szervezett pikniket is. Jelentések szerint a rendőrség a helyszínen elkobozott minden, a közösség jelképeként használt szivárvány színű tárgyat.

A német Deutsche Welle azt írja, hogy számos európai LMBTQI aktivista szervezett felvonulást, kiállást, a közösségek számára ugyanis vészjelző volt a nemrég elfogadott magyar melegellenes törvény, amire jelentős nemzetközi kritika is érkezett, és amit az Európai Bizottság is tüzetesen megvizsgál majd, hogy a benne foglaltakról kiderüljön, szembe mennek-e az EU alapértékeivel.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux