Ugrás a tartalomra
x

Az azonosneműek házasságáért demonstrálnak Szegeden

Péntek délután demonstrációt tart Szegeden a 2012-ben létrejött szegedi LMBT közösség illetve az Amnesty International az azonos neműek házasságáért. A tüntetésről írt helyszíni tudósításunk folyamatosan frissül.

A négytől tartott rendezvény helyszíne a városháza előtti szökőkút, amit azért is választottak, mert itt található a házasságkötő terem is. A program része lesz, hogy lehetősége nyílik a pároknak, hogy nemhivatalos fogadalmat tegyenek egymásnak. A Facebook-eseményen nagyjából 130-an jelezték, hogy érdekelné őket az esemény, délután pedig 50-60 szegedi jelent meg a helyszínen, ránézésre a negyedük szervező. Többnyire fiatalok jöttek el, de akad néhány középkorú résztvevő is. Békés piknik-hangulat van a téren, gitárzene szól.

Körülbelül negyed hat magasságában megjelent 10 fekete, „Légió Hungária” feliratos pólót viselő fiatal férfi, akik letépték az egyik szivárványos zászlót és több papírzászlót összetéptek. A helyszínen lévő két rendőr rögtön intézkedett, és nem sokkal később több járőr is csatlakozott hozzájuk, nagyjából 6-8 rendőr próbálja az ellentüntetőket elküldeni.

Az egyik ellentüntető kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom és a Magyar Gárda részéről jöttek. Szerinte azok, akik az LMBTQ+ emberek jogaiért tüntetnek, azok propagandát terjesztenek, amit elítélnek.

Mindeközben folynak a fogadalomtételek. Eddig 6-7 párt adtak össze, de néhányan heteroszexuális párként mondtak igent egymásnak. A szegedi LMBT szervezet már a járványt megelőző években is tartott nyilvános rendezvényeket. A diszkrimináció a csoport számára nem újdonság, és nem is csak a tagok magánéletében fordult elő esetenként, hanem közös fellépéseiknél is.

Mi Hazánk: Stop propaganda!

Két éve tavasszal a Zöld terasz nevű, önkormányzati fenntartású közösségi központban egy roma LMBTQ aktivisták által szervezett filmvetítést a Mi Hazánk Mozgalom tagjai zavartak meg. A vetíteni próbált dokumentumfilm egy leszbikus roma nő élettörténetéről szólt, azután beszélgetést terveztek a roma szexuális kisebbségek helyzetéről. Ám a rendezvény elején a közönségből néhány fiatal felállt, a Mi Hazánk tagjaiként azonosították magukat, és kihúzgálták a gépek kábeleit. Próbáltak egy „STOP HOMOSZEXUÁLIS PROPAGANDA” szövegű táblát is felállítani, de ezt a szervezők megakadályozták. Kihívták a rendőrséget, ám addigra a Mi Hazánk hívei elmentek, és a közönség is elhagyta a helyet, így a rendezvény félbeszakadt.

Az új nemzedék jobb, ha hetero

Kormányzati irányítású szervezet is akadályozta a szegedi LMBTQ összejöveteleit. Az állami tulajdonú, Európai Uniós pénzből fenntartott Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. közösségi teréből – valószínűleg „felsőbb utasításra” – 2017 novemberében kitiltották a szegedi LMBTQ-sok rendezvényeit. Az Új Nemzedék Központ mind a tizenkilenc megyében működtet közösségi tereket, ahová elméletileg bárki bemehetett, civil szervezetek is használhatták. Ám kiderült: országszerte megtiltották a központok helyi vezetőinek, hogy LMBTQ-csoportok igénybe vegyék az állami közösségi tereket. A szegedi LMBTQ eljárást indított az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, ennek határozatat ellen az ÚNK fellebbezett, ám utóbb a Fővárosi Törvényszék is a kisebbségieknek adott igazat. Ez a küzdelem másfél évig tartott.

Szeged: esélyegyenlőség a szexuális kisebbségnek

A szegedi LMBTQ csoport 2014 óta minden évben – a járvány tavalyi kezdetéig – tartott Szivárvány Hetet városban. A programsorozatban tájékoztatók, filmvetítések, beszélgetések voltak, és gyakran megjelentek a város különböző helyszínein sátrakkal, felvilágosító kiadványokkal. A Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában is sátraztak. Ez a szegediek és a turisták túlnyomó többségét láthatólag egyáltalán nem zavarta. Szegeden jó néhány szórakozóhely és művelődési intézmény bejáratánál van kint a Biztonságos tér-matrica amely azt jelzi, hogy ott az üzemeltető biztosítja a nyugalmat, nem háborgatják az LMBTQ embereket. Szeged önkormányzata 2018-ban fogadta el a város új, ötéves esélyegyenlőségi programját, amely többféle intézkedéssel is segíti a szexuális és nemi kisebbségekhez tartozó szegedieket, többek között az önszerveződő közösségeik támogatásával.

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux