Ugrás a tartalomra
x

A holland kormányfő szerint Magyarországnak nincs helye az EU-ban az eltérített pedofiltörvény miatt

Mark Rutte holland miniszterelnök szerint a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt Magyarországnak már nincs helye az Európai Unióban – írja a Barrons's az AFP-t idézve. Rutte ezt a csütörtöki uniós csúcs előtt mondta, de kihangsúlyozta, hogy csak a saját nevében beszél.

Orbán Viktor az Európai Tanács csütörtöki ülése előtt azt mondta, hogy ő egy szabadságharcos volt a kommunista rezsimben, így az ő jogaikért és szabadságukért is harcolt. Az ülésen elsősorban az EU külügyi kapcsolatairól, a járványkezelésről és a migrációról lesz szó, de Charles Michel, a Tanács elnöke szerint a csütörtöki közös vacsorán szóba kerülhet a melegellenes módosításokkal eltérített pedofiltörvény is.

„Ebben a kérdésben hosszú távon az a cél, hogy térdre kényszerítsük Magyarországot. Rá kell eszmélniük, hogy vagy az Európai Unió tagjai – azaz a közös értékrendre épülő közösségünk tagjai –, vagy kilépnek” – mondta Rutte.

Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon reagált a holland kormányfő kijelentéseire.

„‼️ Rutte úr a régi gyarmatosító arrogancia hangján szólalt meg, amikor térdelésre szólította fel a magyarokat! Amíg élek minden erőmmel azért fogok harcolni, hogy magyar embernek sose kelljen térdelnie se Rutte nevű, se semmilyen más gyarmatosító előtt. Hollandia vezetője ezzel a mondatával kiírta magát a civilizált emberek köréből!” – írta Varga.

Nem Rutte az egyetlen külföldi politikus, aki kifejtette a véleményét: 17 uniós tagállam nyílt levélben tiltakozott a törvény elfogadása ellen.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres is reagált a magyar ügyre: szerinte mindennemű diszkrimináció elfogadhatatlan a modern társadalmunkban. A belga miniszterelnök szerint ha a magyar kormány kitart a törvény mellett, akkor pénzügyi szankciókat kell bevetni. Alexander De Croo azt mondta, hogy az EU nem egy pénzeszsák, amiből mindenféle kötöttség nélkül bármikor ki lehet venni egy kis pénzt.

Xavier Bettel, Luxemburg miniszterelnöke szerint a törvény elfogadhatatlan. Azt mondta, hogy élete legnehezebb része volt, hogy elfogadja, hogy meleg, és elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar törvény szerint azért alakult így az élete, mert tévét nézett. Az ír miniszterelnök, Micheál Martin is azt gondolja, az EU-nak határozottan fel kell lépnie a törvény ellen, mert az szembe megy az unió alapértékeivel.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux