Ugrás a tartalomra
x

Pride-hónap: igen, vannak LMBTQ emberek a világban!

"Szerencsétlen egybeesés, vagy tudatos időzítés, de a büszkeség hónapja 2021-ben fekete folt is az elfogadásért vívott harcban. 2021 júniusa az a hónap, amikor napvilágot látott egy olyan törvény Magyarországon, ami tömegek – gyerekek és fiatalok – tájékozódáshoz való jogát csorbítja a természetes emberi különbözőség terén.
Több száz éves visszalépés, emberi butaság, vagy félelem keltette gyűlölet, avagy politikai fogás, tetszelgés bizonyos eszméket valló választópolgárok előtt? Vagy csak egyszerű propaganda? Majd a jövő eldönti, vagy nem. Megszoktuk már. Mindenesetre kell, hogy beszéljünk a jelenségről.

Miközben ezeket a sorokat írom, egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy megfelelek az új törvény rendelkezéseinek, nem tudom ki kell-e tennem, és ha igen, hová a “18-as karikát”? Megbüntetnek, felkoncolnak, ellehetetlenítek, vagy mi lesz!? Ebéli bizonytalanságomat félretéve mégis leírom, amit gondolok, hiszen hiszek abban, hogy minden embernek egyenlő joga van a boldogsághoz, és egyáltalán a jogaihoz.

A Love Is Love – LMBTQ esküvők Magyarországon hisz abban, hogy ezen jogoknak érvényt szerezve két ember, akik szeretik egymást, büszkén vállalva köthessék össze az életüket egy méltó ceremónia keretében.

Visszatérve a Pride hónapra. Az 1969-es, new yorki Stonewall-lázadás óta sok víz lezúgott már a Dunán, és a Pride rendezvények világszerte, valamint Magyarországon is a kulturális sokszínűség egyik szimbolumává vált. Civilek százainak, ezreinek munkája van abban, hogy a megemlékezéseket, különböző programokat szabadon tarthatjuk. Ezt nem szabad félre söpörni.

A történelem során, minden olyan cselekedet, ami a vélemény nyilvánítás szabadságát korlátozta, csorbított az emberek alapvető jogain. Szokás mondani: ma a melegek, holnap a cigányok, aztán a zsidók, szemüvegesek, kövérek, szőkék… nem folytatom.

Jó néhány meleg, biszexuális hírességünk van, akik nem másságuk okán lettek ismertek, hanem tetteik, alkotásuk során.

Gianni Versace – olasz divattervező, aki a széles tömegekhez juttatta el jól megkülönböztethető ízlésvilágát.

Yves Saint Laurent – aki megálmodta a szmokingot nők számára is, egyszersmind megváltoztatva a női öltözködésről alkotott képet.

Freddie Mercury – a Queen zenekar frontember, hallgatatlan rocksztár, aki nélkül talán nem tudnánk a HIV-vírus elleni küzdelemről.

Vagy Marlene Dietrich színésznő – aki ismertségét bevetve is harcolt a náci eszmék ellen.

A sor folytatható. A közös bennük, hogy nem rejtették véka alá érzelmeiket egy másik ember iránt, akik ezt természetességgel kezelték, ahogyan azt mindig is kezelni kellett volna.
De vannak példák hazánkból is:

 Alföldi Róbert, véleményét mindig nyíltan vállaló színész, rendező.

Gallusz Nikolett énekes, színésznő.

Kajdi Csaba – Cyla, a modellügynök, influencer.

Kulka János, színművész.

Lakatos Márk, sylist, jelmeztervező.

Oláh Ibolya énekes.

Radics Péter újságíró, aki talán elsőként coming-outolt a magyar médiában, mintegy 20 évvel ezelőtt, elindítva ezzel egy cunamit, ami által kimondottá vált sokaktól, ami eddig csak sejthető volt. Az amerikába költözött televíziós személyiség esetéről könyv is született.

Megjelennek emellett szomorú esetek is. Amanda Elstak magyar transzszexuális előadóművész a napokban facebook posztjában jelezte: már a bőrén érzi a megkülönböztetést, azt hogy nem kívánatos. Visszamondtak ugyanis számára egy korábban lekötött műsorvezetői munkát, pusztán azért mert a városvezetés nem akar “buzibulit”.

Ami biztos, nem szabad hátralépni. El kell menni a falig és kinyitni ott az ajtót. A szerelem az szerelem – mindegy milyen színe van!"

Grünwald Zsolt

A LOve is Love egy személyi utazásszervező cég, a TravelGo utazásszervező és utazásközvetítő irodán belül működik.Szinte egyedülálló módon foglalkoznak a hozzájuk forduló LMBTQ párok esküvőszervezésével. Szolgáltatóik nyitottak az azonos neműek házasságára,kollégáik rugalmasak,kreatívak.A dekorációtól akár a nászútig mindenben segítik a hozzájuk fordulókat.

loveislove.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux