Ugrás a tartalomra
x

Botrány tört ki, mert le akarnak vetetni egy ház elé kirakott szivárványos pride zászlót Floridában

Amikor a floridai  Oakland Park városában már tíz éve élő Mike Ferrari és Bob Plominski június elején kirakott a házuk elé, a postaládára egy kis szivárványos zászlót, nem gondolta, hogy két hét múlva az NBC amerikai televíziótól kezdve a New York Times-ig velük fog foglalkozni az amerikai sajtó. Azonban pontosan ez történt, miután az Eastland Cove nevű negyed házszabályait felügyelő bizottság pénzbüntetésre ítélte őket a zászló miatt.

A beszámolók szerint a meleg pár június 8-én kapott egy írásbeli figyelmeztetést, hogy a pride zászlóval megsértették a szabályokat, és napi ötven dolláros, azaz nagyjából 15 ezer forintos pénzbüntetést kell fizetniük, ha nem szedik azt le.

A büntetésről döntő szövetség elnöke az NBC News-nak elmondta, a szabályok szerint csak az amerikai lobogót, valamint az amerikai fegyveres erők zászlóit lehet kitenni a negyedben álló házakra, és az öttagú bizottság ezért szavazta meg a tiltó határozatot. Bob Brusseau ugyanakkor a New York Times-al közölte, hogy ő nem szavazta meg, és a bizottság egy másik tagja szintén ellenezte, de 3-2 arányban leszavazták őket. Az elnök hozzátette:

"Bizottsági tagként nagyon feldühített, hogy egyáltalán felmerült a kérdés."

Ferrari és Plominski szerint teljesen egyértelmű, hogy csak azért kaptak büntetést, mert a szivárványos zászlót rakták ki, ami sértette valamelyik szomszédjukat. A pár hozzátette, hogy korábban is raktak már ki más zászlókat, például politikai kampányzászlókat, és Black Lives Matter lobogókat, és azok miatt nem kaptak büntetést.

Plominski  az NBC Miami televízió híradójának elmondta, hogy csak azért sem fogják levenni a zászlót. Mint mondta, a meleg közösség sokat küzdött és szenvedett azért, hogy ne kelljen bujkálniuk, és nem fognak visszakozni. Ferrari a Times-nak hozzátette:

"A férjemmel úgy döntöttünk, hogy nem hátrálunk meg, és nem vesszük le a zászlót, mert valaki sértőnek találta."

A férfi elmondta, hogy a döntés után még több szivárványos zászlót rakta ki, valamint többet el is osztogattak a környéken élő embereknek, akik támogatásukról biztosították őket.

Azóta már 11 háznál van kirakva pride zászló.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux