Ugrás a tartalomra
x

Marék Veronika, Berg Judit, Rutkai Bori: 200-nál is több gyerekkönyves tiltakozik a melegtörvény korlátozásai ellen

Ismert írók, alkotók, illusztrátorok, könyvkiadók – összesen több mint 200 gyerekkönyves tiltakozik közösen a kedden elfogadott pedofilellenes törvény korlátozásai ellen, mert a szexuális kisebbségek ábrázolásának tilalma súlyosan korlátozza a szólásszabadságot. A gyerekirodalom nem lehet képmutató.

Marék Veronika, Tóth Krisztina, Berg Judit, Tasnádi István, Szabó T. Anna, Kiss Noémi, Bódis Kriszta, Mán-Várhegyi Réka, Pacskovszky Zsolt, Rutkai Bori, Vörös István, Király Levente vagy a kiadói oldalról Kolosi Beáta és Katona Ildikó – néhány név azok közül, akik szerzőként, gyerekkönyvesként közös nyilatkozatban tiltakoznak a „pedofilellenes törvény” ellen. Az alkotók és könyvkiadók a kedden elfogadott törvény 6/A. §-a ellen tiltakoznak. Ez az a paragrafus, amelyik egy utólagos módosítással megtiltja a 18 év alattiak számára a szexualitás öncélú ábrázolását, és mindent, ami „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Az aláírók szerint a „jeleníti meg” kitétel súlyosan korlátozza a szólás- és gondolatszabadságot, az alkotás szabadságát, és sértheti a gyermeki jogokat. Mint írják, a törvényben benne van az az értelmezési lehetőség, hogy a gyermeki jogokra hivatkozva egyáltalán nem lehet a gyerekek számára a homoszexualitásról, transzneműségről beszélni, írni, művészeti alkotást bemutatni.

Ez – írják – „megfosztja a gyerekeket attól a lehetőségtől, hogy az őket körülvevő teljes társadalmi valóságról, az abban létező sokféle kisebbségről, azok helyzetéről képet (…) kaphassanak”.

A szerzők azt hangsúlyozzák, hogy az irodalomnak a minket körülvevő társadalmi valóságot és a jelenkor társadalmának sokszínűségét is ki kell fejeznie, lehetővé téve többek között a kritikai gondolkodást, az együttérzést, az elfogadást, a megismerést, a saját álláspont kialakításának lehetőségét – és segítsen átvészelni krízishelyzeteket, kapaszkodókat nyújtson.

„A gyerekirodalom a gyerekek iránt érzett tiszteletből nem lehet képmutató, és nem hallgathat el, mert akkor hamis és hiteltelen lesz” – fogalmaz a nyilatkozat.

A szerzők emiatt azt is vállalják, hogy ezután is törekednek rá, hogy „a létező társadalmi sokféleség a maga valóságában jelenjen meg alkotásainkban”, és kiállnak azok mellett, akiket hasonló okból az alkotásai miatt hátrány vagy megvetés érhet.

Szerdán hasonló tartalmú állásfoglalást tett közzé a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése is, mondván, a törvény „a gyermekek fokozottabb védelmének biztosítása helyett a művészi és szólásszabadság, a könyvkiadás és -terjesztés korlátozásának feltételeit teremti meg”, amit elfogadhatatlannak tartanak. Szerintük a törvény rendelkezései alapján „a világ- és a magyar irodalom remekművei, többek közt a középiskolai tananyag részét képező számos szerző, Szapphó, Ovidius, Verlaine, Rimbaud, Thomas Mann, Proust, Shakespeare, de Babits Mihály, Weöres Sándor, Faludy György erotikus utalásokat tartalmazó versei is a tilalom alá eshetnek”.

A teljes közlemény és az aláírók névsora itt olvasható.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux