Ugrás a tartalomra
x

Elővágás, terelés, csoporterősítés: ezért járathatja csúcsra a Fidesz a homofóbiát

Politikai szempontból nem kockáztat nagyot a Fidesz az LMBT+-közösség elleni kampánnyal, legyen szó a párt vezetőinek nyilatkozatairól, de akár olyan korlátozó törvénymódosításokról is, mint amilyennek az elfogadására most készül a kétharmados kormánypárti többség az Országgyűlésben. A pedofíliát és a homoszexualitást összemosó verzióval egyenesen tőrbe csalták az ellenzéket.

Erkölcsi értelemben semmi különbség nincs egy pedofil magatartása között, meg aközött, aki azt követeli, hogy homoszexuális párok gyereket fogadhassanak örökbe. Mindkettő esetben a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze – mondta egy 2019-es kampányrendezvényen Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke. Az értekezést azzal folytatta, hogy egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak.

A sajátjaihoz szólt, de az azért tudható, hogy az ilyen gondolatokra nem csak ők fogékonyak. Ahogy az a Závech Research év eleji kutatásából is látszik, a kérdés nem választja el a Fidesz és az ellenzéki pártok szavazóit. A Bige László vállalkozó finanszírozta 5 ezer fős kutatásban a két végletre kérdeztek rá, az azonos neműek házasságának engedélyezésére, és arra, hogy házasság csak férfi és nő között képzelhető el.

Érdekes módon a kormánypárti, ellenzéki és bizonytalan szavazók között nincs érdemi eltérés: 23-25 százalék tartja elfogadhatónak az azonos neműek házasságát. A férfi és nő közötti házasságnál nagyobb az eltérés: míg a kormánypártiak 54 százaléka csak ezt tartja elfogadhatónak, az ellenzékiek 39 százaléka, míg a bizonytalanok 45 százaléka gondolkodik ugyanígy. Utóbbi csoport negyede bizonytalan a kérdés megítélésében.

Egy 2019-es Eurobarometer felmérés szerint egyébként az elmúlt években látványosan nőtt itthon a szexuális kisebbséghez tartozók elutasítottsága, például a magyarokat zavarja az európai uniós államokban élők közül leginkább, ha van meleg munkatársa. Tízből hét magyar nem nézi jó szemmel, ha két férfi kézen fogva mutatkozik vagy megcsókolja egymást.

2015 óta 13 százalékkal nőtt az arány, 2019-ben a magyar társadalom 69 százaléka gondolkodott így.

A szomszédba is inkább költözhetne egy kínai, román vagy zsidó, mint egy homoszexuális. Nem ők a leginkább elutasítottak, sorrendben migránst, bőrfejűt, arabot, cigányt és "feketét" még kevésbé látnának a magyarok a környezetükben, de rögtön utána jönnek a melegek. "Ezek eléggé összefüggenek. Aki bármilyen színes bőrűt elutasít, nagyobb valószínűséggel utasítja el a homoszexuálisokat is" – mondta az előbb idézett kutatást végző Medián ügyvezető igazgatója, Hann Endre. Márpedig az éveken át dübörgő, Soros György és a menekültek elleni kampány megtette hatását: a bevándorlókkal szemben a magyarok a legelutasítóbbak egész Európában.

A kormányzati narratívákkal együtt jött a közbeszéd eldurvulása és a politikai korrektség lebontása. A kormány többek között nyíltan összemosta az iszlámot a terrorizmussal és a civil társadalmat a nemzetárulással, beleszállt a BLM-mozgalomba, valamint életformaként, döntésként tüntette fel a homoszexualitást – megannyi olyan feszültséget szabadított fel, amely az elfogadásra alapuló nyugati normavilágból sosem tudott lecsörgedezni a magyar társadalom minden szegmensébe. A politikai korrektség lebontása után pedig szinte lehetetlen számonkérni a mértéket az embereken, hiszen Magyarországon intézményes legitimációja van a korábban elfogadhatatlannak tűnő kirekesztésnek, és konkrét törvényekben jelennek meg az olyan kijelentések, amik specifikálják, hogy mi lehet az ember nadrágjában, vagy éppen összemossák a pedofíliát a melegséggel.

A Fidesz ezek után, kizárólag a saját politikai szempontjait nézve nem kockáztat nagyot a homofóbia csúcsra járatásával. És itt nem csak a szexuális kisebbségek számára megalázó üzenetekre kell gondolni, mint mikor Orbán Viktor a Meseország mindenkié című könyv megjelenése után azt mondta,

Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal: hagyják békén a gyerekeinket, hanem a konkrét jogkorlátozásokra, például az örökbefogadás ellehetetlenítésére. Kedden új szintet lépnek: a pedofilok elleni fellépést célzó törvénybe foglalják a "homoszexualitás népszerűsítésének" tilalmát is a 18 éven aluliak körében.

A törvény ilyetén prezentálása gyakorlatilag csapdát állít bárkinek, aki ennek fényében kiállna a melegjogokért. A kormány már-már gyanúsan, egy teljes társadalmi egyetértést élvező témát dobott be a pedofiltörvénnyel, és alig tűnt hihetőnek, hogy egy kollektív ellenség, nem pedig egy saját rémkép ellen tesz lépéseket.

Azzal viszont, hogy hozzácsapták a melegjogi kérdéseket a javaslathoz, gyakorlatilag tőrbe csalták az ellenzéket, hiszen így jó szívvel nem tudják támogatni azt, de ha leszavazzák, egyúttal örökre megkapják a pedofilpártiság stigmáját, ami egy ilyen kommunikációs közegben (és pláne választási évben) öngyilkossággal ér fel. A "csapda" bevált: az ellenzéki egység megbomlott. A Jobbik megszavazza a törvényt, bár Jakab Péter pártelnök azt mondta, kormányra kerülés esetén módosítják azt, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP nem vesz részt a szavazáson.

De miért most dobta be a Fidesz?

Lehet ez egy elővágás.

Úgy tudjuk, nem véletlen, hogy Kocsis Máté benyújtotta az eredeti törvényjavaslatot, aminek értelmében a pedofil bűncselekményt elkövetők nem létesíthetnek kormányzati szolgálati jogviszonyt, és politikai tisztséget sem tölthetnek be az államigazgatásban. Ezt egyértelműen a Kaleta-ügy szülte: Kaleta Gábor volt perui nagykövetet tavaly nyáron ítélték el gyermekpornográf képek birtoklása miatt, a közvéleményben felháborodást okozott a rendkívül enyhe büntetés.

Az időzítés azonban összefüggésben lehet azzal, hogy a Fideszben tudták: van egy, ha nem is ugyanolyan, de mindenképpen kínos ügy, ami miatt később esetleg magyarázkodni kényszerülnek a nyilvánosság előtt. Így ezt a lépést felmutathatják, de addig is erősítik az áthallást a pedofília és a homoszexualitás között, ugyanakkor mutogathatnak az ellenzékre.

Terelés

A Republikon Intézet alapítója, Horn Gábor szerint a Fidesz azért léphetett szintet, mert a Fudan-ügyben elkövettek egy súlyos hibát, rosszul mérték fel a helyzet. "Nem mérték fel, hogy a Budapest–Belgrád vasútvonal és Paks II. belefér, a Fudanból viszont ideológiai kérdés lett. Az ellenzék megtalált valamit, ami eddig nehezen ment." Az ellenzéki előválasztási kampányt is ellensúlyozni kellett valahogy. Ezzel a törvénnyel ráadásul kellemetlen helyzetbe hozzák az ellenzéket.

Nem mellékes az sem, hogy a kormány előző kampányeleme kifújt: május 23-ára meglett az ötmillió beoltott, két nappal később bejelentették, az operatív törzs nem jelentkezik naponta, és még aznap benyújtotta Kocsis a pedofilellenes törvényjavaslatot. Akkorra már világos volt, hogy a 6-7 milliós beoltottsági álmot el kell engedni, vagyis újabb jó pozitív hírt egy ideig nem tudnak közölni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Csoporterősítő

A hvg360 által megkérdezett három szakértő kiemelte, a homoszexuálisok elleni fellépés a saját tábor összetartását is célozza. A melegek vegzálása pedig hibátlanul passzol az orbáni társadalomelképzelésbe.

A politikai kommunikáción keresztül világos képünk van arról, miként írják körül "az embereket", de legalábbis az általuk megalkotott és képviselt többséget.

E szerint a magyarok egy fehér, keresztény, konzervatív, nacionalista közeget alkotnak, akik hisznek a vallási alapú mértéktartás és az erős nemzetállami múlt tradícióiban, és ennek megtartása céljából klasszikus családban gondolkodnak. Ennél is fontosabb viszont a gondolat, hogy ezek az értékek nem csupán magukban, hanem valamivel szemben léteznek.
Ezt Závecz Tibor szerint ezt úgy lehet a leginkább összefoglalni, hogy "minél inkább ők az ők, annál inkább vagyunk mi a mi". Azt, hogy ezt a szembenállást szavazatokra is tudja-e váltani, a jövő kérdése.

A NER a különböző ellenségképeket – hasonlóan az eredendően jó emberekhez – homogén masszává gyúrja, akik a migránsoktól Gyurcsányig, Soros Györgytől az EU-ig, a civilektől a meleglobbiig egyet képviselnek: az állandó és fenyegető veszélyt, amelytől a Fidesz védi meg a társadalmat.

A politikai hatalommal rendelkezve a Fideszt illeti meg a beskatulyázás előjoga, aki pedig tiltakozik ez ellen, az mindössze ráerősít a rásütött bélyegre. Az LMBT-kérdés tehát nem azt a célt szolgálja, hogy újra rettegjenek valakitől az emberek, hanem új kapcsolódási pontot hoz létre az orbáni Magyarországhoz, egyúttal pedig formálisan is bővíti azt a kört, amely Kövér László szavaival élve „nem része a nemzetnek”.

A melegekből lesz az új migráns?

Závecz Tibor szerint az "idegentől való félelmet" mint ideológiát könnyebb felépíteni, az jobban működhet, így aligha lesz a melegekből az új migráns. Az emberek jó része menekültet még nem látott, homoszexuális ismerőse viszont van. "Minden közvetlen találkozás, informális viszony segíti az embereket az elfogadásban." Horn Gábor szerint sem lesz csodafegyver, csak egy "kiegészítő elem", nem fog akkora szerepet betölteni, mint a migránsozás, sorosozás, brüsszelezés. Szerinte ezt lehet illiberalizmusnak nevezni, de csak egy gyűlöletkeltő, ócska politika. Összességében legalább akkora kárt okoz, mint a menekültek elleni gyűlöletkeltés. Rég nem tudjuk már, ki Orbán, de ez itt marad a lelkünkben. A homofóbia nőni fog, ami a legnagyobb politikai felelőtlenség.

Orbán a múlt pénteki rádióinterjúban újra visszahozta a migránsozást, miközben két nappal korábban már beígérte a gyereket nevelők szja-visszatérítését. "Mintha több frontot nyitott volna a Fidesz, az alapcélja a szavazói megtartása" – mondja Závecz Tibor.

Ezek után kérdés, hogy előveszik-e ismét a "cigánykártyát". Az előző országgyűlési választás előtt Orbán Viktor nem volt szemérmes, Miskolcon bevándorlóknak nevezte a romákat.

Attól pedig csak a koronavírus-járvány mentette meg a magyarokat, hogy a gyöngyöspatai romáknak megítélt kártérítésről konzultáljon. Az alaphangot ott is megadta Orbán, mikor arról értekezett, ha ő gyöngyöspatai lenne, megkérdezné, "hogyan lehet, hogy a velem egy faluban élő, etnikailag meghatározó csoport tagjai nagy összeget kapnak mindenféle munka nélkül, én meg itt keccsölök egész nap, nem tudom, hány órát, napot vagy évet kell dolgoznom ezért."

Ezt végül egy törvénnyel elintézték, ahogy a koronavírus-járvány miatt a Fidesz nem tudta felépíteni eléggé a "börtönbizniszben" utazó ügyvédek elleni kampányt sem. Holott a Der Spiegel akkor azt írta, rosszul áll a Fidesz szénája, ezért volt szükség ezekre az ellenségekre.

www.hvg.hu/360

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux