Ugrás a tartalomra
x

Homofób megnyilvánulások miatt eljárást indíthat az UEFA az MLSZ ellen

Az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) beérkezett hivatalos jelentés szerint a keddi Magyarország–Portugália Európa-bajnoki találkozón a magyar szurkolók homofób megnyilvánulásokat tettek.
A Puskás Arénában több olyan molinó is látható volt, amely az LMBTQ-közösséget szidalmazta valamilyen formában.
A The Athletic értesülései szerint a FARE (Futball a Rasszizmus ellen Európában) szervezet minden meccsre küld egy ellenőrt, akinek jelentést kell írnia arról, hogy történt-e bármilyen diszkriminációs cselekmény a találkozókon vagy a nézőtéren. Az elmarasztaló riportot már kedden este megkapta az UEFA Fegyelmi Bizottsága.

Néhány órával a meccs előtt a Parlament elfogadta a pedofilellenes törvényjavaslatot, amely tiltja bármilyen homoszexuális vagy transznemű tartalom sugárzását gyermekek felé, a szavazás előtti napon, hétfőn pedig rengetegen tüntettek a Kossuth téren a tervezet ellen.

A Puskás Arénában kedden megjelent az „ellenoldal”, amely különböző feliratokkal üzent a melegellenes részeket is tartalmazó törvénnyel szemben protestálóknak.

Piara Power, a FARE ügyvezetője így fogalmazott:

"A magyarországi helyzet aggasztó, nekünk pedig az a feladatunk, hogy az ilyen kaliberű rendezvényeken mindenki tiszteletben tartsa az alapvető emberi jogokat. A múlt héten az MLSZ bejelentette, hogy a magyar válogatott nem fog letérdelni a mérkőzések előtt, ráadásul az írek elleni barátságos mérkőzésen kifütyülték az ír játékosokat, akik viszont ezt megtették. Egy héttel később pedig homofób feliratokat láttunk a következő meccsükön. Ezek olyan politikai megnyilvánulások, amelyek pontosan tükrözik a magyar kormány álláspontját. Az ilyen események nem mutatnak jól, amikor a Magyarországon rendezett nemzetközi eseményekről beszélünk."

Az UEFA jelenleg azt mérlegeli, hogy kiszabjon-e büntetést a Magyar Labdarúgó-szövetségre.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux