Ugrás a tartalomra
x

A szivárvány színeibe öltöztették az RTL Klub logóját

Az 1970-es évek óta a meleg és leszbikus büszkeség által használt szimbólum került bele kedden az RTL Klub logójába.

A Media1 rendszeres olvasója, Brigitta vette észre, hogy szivárvány színűre cserélte kedd este az RTL Klub a logóját, pontosabban az „R” betűbe került bele a híres szimbólum. Egy fotót is kaptunk erről Brigittától.

A főműsoridőben piacvezetőnek számító csatorna (feltehetőleg átmeneti) logóváltásának oka, hogy az RTL Magyarország így is ki akarja fejezni tiltakozását a homofób törvényként és propagandatörvényként is emlegetett új, kedden elfogadott szabály ellen, mely ellehetetleníti, hogy LMBTQI személyek is láthatók legyenek a nem éjszakai műsorsávon kívül reklámokban és a médiában.

Hétfőn és kedden is közleményben tiltakozott az RTL Magyarország a kedden végül elfogadott, a leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és transznemű emberek médiában és reklámokban való szerepeltetését betiltó törvényjavaslat ellen. Nincsenek vele egyedül, hiszen több nagy médiavállalat, az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS is jelezte, egyetért az RTL tiltakozásával. Korábban egyébként ugyancsak kifejezte tiltakozását a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, több civil szervezet, valamint a Magyar Lapkiadók Egyesülete és az IAB Hungary nevű internetes szakmai szervezet is. Hétfőn nagy utcai demonstráció is volt, és több mint százezren petíciót is aláírtak a szabály ellen.

Az érintettek úgy vélik, hogy az új szabályozás súlyosan sérti a szólás szabadságát és az LMBTQI emberek emberi méltósághoz fűződő jogait. Az RTL jelezte, hogy több népszerű sorozat, így például a Barátok közt, a Szomszédok, a Jóbarátok és több más széria egyes epizódjai sem kerülhet majd képernyőre, csak éjszaka, 18-as karikával, ha hatályba lép a szabályozás, melyet súlyosan károsnak tart.

Az RTL egyébként nem először áll ki az LMBTQI emberek jogaiért: korábban, még hónapokkal a mostani törvény előtt társadalmi célú reklámot is sugárzott a szivárványcsaládok egyenjogúságért.

www.media1.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux