Ugrás a tartalomra
x

Az HBO, az AMC és a WarnerMedia is csatlakozott az RTL tiltakozásához

Az RTL Klub Magyarország hétfőn kiadott egy közleményt, amelyben a homoszexuálisokat megbélyegző pedofiltörvény ellen tiltakoztak. A csatorna szerint a melegellenes intézkedések súlyosan sértik a szólásszabadságot és kirekesztik a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából.

Azt is írták, hogy a kedden elfogadott törvényjavaslat értelmében számos klasszikust csak este, 18 éven felülieknek lehetne leadni: így például a Bridget Jones naplóját, a Billy Eliotot, a Philadelphiát vagy akár a Harry Potter bizonyos részeit, de ugyanígy tiltólistára kerülne a Modern család, a Jóbarátok, valamint a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja is.

Az RTL tiltakozásához az A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, valamint a ViacomCBS is csatlakozott.

„Köszönjük, hogy egymással összefogva, közösen állunk ki egy igazságosabb, európaibb médiaszabályozásért!” – írták az erről szóló keddi közleményben.

A májusban benyújtott pedofilellenes törvénycsomag módosítása összemosná a gyerekek ellen elkövetett pedofil jellegű bűncselekmények elkövetőit az LMBTQ-közösség tagjaival, politikai csapdát állítva az ellenzéknek, az LMBTQ-embereket pedig súlyosan megbélyegezve. A módosítással megtiltanák például a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is.

A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának az iskolákban. A javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon.

Zeneipari szereplők is a törvénnyel szemben foglaltak állást. Az Akváriumot, az Artisjust, a MAHASZ-t és még számos meghatározó, zeneipari szereplőt tömörítő Music Hungary Szövetség szerint „aggasztó és érthetetlen” a melegellenes intézkedés, „amely a Szövetség véleménye szerint semmilyen módon nem függ össze a pedofíliaellenes törvénycsomaggal, és lehetőséget teremt a művészi és szólásszabadság széles körű korlátozására”. A jogszabályok értelmében korlátozni kellene a fesztiválok és koncertek programkínálatát vagy a rádiók játszási listáit is.

Az ellenzéki pártok közül csak a Jobbik szavazta meg a törvénycsomagot, az LMP, az MSZP, a DK és a Párbeszéd nem vett részt a parlamenti szavazáson. A törvény ellen EP-képviselők is felemelték a hangjukat.

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux