Ugrás a tartalomra
x

RTL Klub: Ha elfogadják a pedofiltörvényt, felnőtt film lesz a Harry Potter

A kormány által benyújtott pedofiltörvény – amely ellen hétfőre demonstrációt szerveztek a civilek – több pontban is megnehezítené a médiapiac szereplőinek a munkásságát, közölte az RTL Klub. A csatorna közleménye szerint többek között tilos lenne a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítése, valamint annak megjelenítése. A javaslat megtiltaná az olyan reklámok elérhetővé tételét is a 18 éven aluliak számára, amelyek öncélúan ábrázolják a szexualitást, népszerűsítik a homoszexualitást és a nemváltást.

Az RTL Klub aggodalmát fejezte ki, hogy számos műsort nem adhatnak majd a szokott műsoridőben, ha a törvény ilyen formában életbe lép. A csatorna úgy véli: a tervezett jogszabály súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkriminációs tilalomról szóló rendelkezéseit is.

"A tervezet alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja" – írja a csatorna a Facebook-oldalán kiadott közleményében.

Úgy vélik: a tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okozhat, és minden állampolgár számára megnehezíti az egyes tartalmak elérését. Azonban ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából.

Állítólag a kormánypártok több pontban is módosítanák a pedofiltörvényt, amelyről kedden dönthet a parlament.

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) úgy látja, hogy az alapvető tájékozódás joga sérül, ha a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy valós jelenségeket hallgasson el.

A MÚOSZ honlapján megjelent nyilatkozat azt mondja, hogy 

"Magyarország gyors léptekben távolodik a nyugati kulturális értékrendtől, amikor kirekeszti a nyilvánosságból azt, akinek úgy hozta a sorsa, hogy jobban érzi magát, ha nem a születési nemének megfelelő az identitása."

 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux