Ugrás a tartalomra
x

Nyílt levél a magyar országgyűlési képviselőkhöz: Ne szavazzák meg az orosz mintájú támadást a szólásszabadság és gyermekjogok ellen!

Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, az LMBTQI személyek szülei és támogatói csoport, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány, és a Társaság a Szabadságokért (TASZ) nyílt levele a magyar országgyűlési képviselőkhöz.

Ne szavazzák meg az orosz mintájú támadást a szólásszabadság és gyermekjogok ellen! 

Június 10-én adta be Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella a T/16365/15 számú összegző módosító javaslatot, amely betiltaná a 18 éven aluliak számára az összes olyan terméket, reklám- és médiatartalmat, amely homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg, tiltaná a társadalmi célú reklámokban az LMBTQI emberek megjelenését, valamint betiltana minden olyan (akár csak részben) LMBTQI témájú oktatási programot, amely említést tesz a homoszexuális, illetve transznemű emberek létezéséről. 

A törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017-ben már kimondta, hogy jogsértő az orosz propagandatörvény: megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról, illetve a megkülönböztetés tilalmáról szóló cikkelyét. Emellett az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága és Emberi Jogi Bizottsága és az Európa Tanács Velencei Bizottsága és felszólalt a jogszabály ellen, mert az sérti a nemzetközi emberi jogi normákat. 

A törvénymódosítás egyértelműen sérti továbbá a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és a diszkrimináció-mentességhez való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és affirmatív támogatáshoz. Nekik is joguk van megkapni a személyiségük teljes kibontakoztatásához szükséges oktatást, nevelést: beleértve a szexuális edukációt és családi életre nevelést is. Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, életük ne stigmatizált, tabusított keretek közé szoruljon.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2020 elején közölte: lépéseket vár az iskolai diszkrimináció és zaklatás felszámolására; a magyar kormánynak felvilágosító kampányokkal és iskolai programokkal kellene fellépnie az LMBTQI gyermekek védelmében. Ezzel szemben most a kormány magára hagyná az LMBTQI fiatalokat: ellehetetlenítené azokat az érzékenyítő képzéseket, beszélgetéseket, amelyek az elfogadást segítik elő. Legújabb kutatások szerint az LMBTQI diákok majdnem kétharmadát zaklatták verbálisan a szexuális irányultsága miatt, több mint felüket pedig a nemi önkifejezésük miatt. A köznevelési törvény szerint „a köznevelés közszolgálat, amely a felnövekvő nemzedék érdekében a magyar társadalom hosszú távú fejlődésének feltételeit teremti meg (...). A köznevelés egészét a tudás, az igazságosság, a rend, a szabadság, a méltányosság, a szolidaritás erkölcsi és szellemi értékei, az egyenlő bánásmód, valamint a fenntartható fejlődésre és az egészséges életmódra nevelés határozzák meg.” Az állam alkotmányos feladata a fiatalok védelme, és ebbe az LMBTQI fiatalok is bele kell, hogy tartozzanak. 

„Ötödikes koromban az osztálytársaim megtudták, hogy meleg vagyok. Sajnos nem volt valami elfogadó osztályom. Megvertek, vonalzót törtek el rajtam, cipővel dobáltak. Hatodikos koromban kerültem egy másik iskolába, ahol hazafelé menet vertek meg. Rendőrségi ügy is lett belőle. Így megint másik iskolába kerültem, de ugyanúgy folytatódtak a fenyegetőzések attól a fiútól, aki megvert. Többször volt öngyilkossági kísérletem” – mondta el a Háttér Társaság egyik kutatásának résztvevője. Aki ezt a törvénymódosítást megszavazza, azt személyes felelősség terheli minden olyan esetben, amikor egy LMBTQI fiatalt megvernek, kirekesztenek, vagy ő önkezével vet véget életének. 

Ne hagyják cserben az LMBTQI fiatalokat! Ne szavazzák meg a T/16365/15 módosítást! 

 

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux