Ugrás a tartalomra
x

Megemlékezés az orlandói terrortámadásról

Ma öt éve, hogy 2016. június 12-én az orlandói meleg szórakozóhelyen tömegesen lövöldözés történt, 49 halálos áldozatot követelve.

Az Egyesült Államok történetének addigi legvéresebb lövöldözése rázta meg a floridai Orlando városát aznap éjszaka. A helyszín a Pulse nevű melegbár volt. Egy fegyveres ámokfutó hajnali kettő körül tüzet nyitott a bent szórakozókra. Három óra körül az orlandói rendőrség a Twitteren arra kért mindenkit, hogy ne menjen a helyszín közelébe, a klub pedig saját Facebook-oldalán posztolta, hogy aki tud, meneküljön ki.
"Meg fogok halni" - írta édesanyjának egy fiú a mosdóból, mielőtt megölte az orlandói lövöldöző. Egészen addig sms-eztek, míg rá nem talált a férfi. A melegbárban szórakozók eleinte azt hitték, hogy a zene része a lövések zaja.

A lövöldözés kitörésekor egy rendőr, aki a klubban teljesített szolgálatot, viszonozta a támadó lövéseit, amire az túszokat ejtett. A klubban ekkor közel 320 ember tartózkodott. A túszdráma órákon keresztül folyt, miközben megérkeztek a helyszínre az FBI emberei és a különleges alakulatok. Először tervezett robbantásokkal akarták megzavarni a támadót, de végül lelőtték a rendőrök. Hat óra előtt néhány perccel jelentették be, hogy a merénylő meghalt.

Az elkövető a 29 éves Omar Mateen, az FBI információi szerint valószínűleg maga is meleg volt, és küzdött a nemi identitásával. Ezt erősítették meg, mások mellett, a Pulse nevű szórakozóhely tulajdonosai is az FBI-nak.Rendszeres látogatója volt annak az orlandói melegklubnak, ahol a tömegmészárlást elkövette, rendszeresen jelentkezett be melegeknek készült közösségi oldalakon, valamint használt homoszexuálisoknak készült, okostelefonon letölthető alkalmazásokat is.

Az amerikai szenátus szerdán elfogadta a törvényjavaslatot, amelynek értelmében az egykori Pulse éjszakai klubot nemzeti emlékhellyé alakítják.A törvényjavaslatot Darren Soto, Stephanie Murphy, és Val Demings szenátusi tagok terjesztették elő.

Val Denings - Darren Soto - Stephanie Murphy  

A Pulse szórakozóhely tulajdonosa egy alapítványt hozott létre,  "onePULSE Foundation" néven. Ez az alapítvány az emlékmű, a múzeum, oktatási programok, és ösztöndíjak támogatását szolgálja. Különböző magánszemélyek, alapítványok, vállalatok és kormányzati szervezetek hozzájárulása segíti, és támogatja a National Pulse Memorial & Museum összes tervezési, építési, költségét, kivitelezését,közösségi oktatási programokat és a 49 ösztöndíjat, amelyet az áldozatok emlékére hoztak létre. Az ösztöndíjakat különböző területeken tanuló diákok kapják: üzleti, kommunikációs és előadóművészeti, valamint kozmetológiai, ápolói, orvosi és mesterképzésben résztvevő első éves hallgatók, az Egyesült Államok egész területéről. 

Az emlékhely virtuális bejárására itt van lehetőségetek. A megemlékezésről élő közvetítést láthattok európai idő szerint június 13-án éjjel 01 órai kezdettel.

Az áldozatok között voltak anyák,apák,friss diplomások,veteránok,művészek,álmodozók:

Stanley Almodovar (23): gyógyszerész-technikus volt, aki nagyon szerette családját. A testével próbálta védeni a többieket a lövöldözés alatt.

Amanda Alvear (25): a Valencia Főiskolára járt, ahol gyógyszertári technikusként végzett, de tervei közt szerepelt,hogy a Dél-Floriadi Egyetemen ápolónőnek tanuljon.

Oscar Aracena-Montero (26): menedzserként dolgozott a McDonald's-ban,a lövöldözés előtt nemsokkal vásároltak egy új házat a barátjával.Mindketten a klubban haltak meg aznap éjjel.

Simon Adrian Carrillo Fernandez(31): a McDonald's menedzsere volt.Párjával Oscar Aracena-Monteroval mindketten meghaltak a lövöldözésben.

Rodolfo Ayala-Ayala (33): 2011 decemberétől az "OneBlood" nevű vérbanknál dolgozott biológiai asszisztensként.

Antonio Brown (29): 2008-ban vonult be hadseregbe tartalékosként, miután ROTC-ösztöndíjjal diplomázott a floridai A&M Egyetemen. Egy évet Kuvaitban töltött az amerikai hadseregnél, és szolgálatáért több díjat kapott, köztük két terrorizmus elleni globális háború érmet.2 hónap volt még hátra,hogy megszerezhesse a doktori címet.

Darryl DJ Burt (29): önkéntesként jelentkezett a Jacksonville Jaycees csapatába,a  csoport nonprofit szervezet fiatal szakemberek számára.Emberi erőforrás szakon készült dipomát szerezni.

Jonathan Camuy Vega(24): Puerto Ricóból Orlandóba költözött, hogy a "La Voz Kids" asszisztenseként dolgozhasson a Telemundóban, az NBC "The Voice" -jához hasonló spanyol show-ban.

Angel Candelario-Padro(28): a Puerto Rico-i Guanicából származott, 2016 júniusa előtt néhány hónappal Illinoisból költözött Floridába.A Floridai Retina Intézetben kezdett dolgozni napokkal a halála előtt.

Juan Chavez-Martinez(25): a mexikói Huichapanból származott, de Facebook-oldala szerint Davenportban élt.Rajongott a frizurákért, a sminkelésért.

Luis Conde(39): tehetséges szépségszakértőként ismerték, aki elkötelezett a munkája iránt. Közel egy évtizeden át segített párjának, Juan Rivera Velazqueznek egy szalon vezetésében Kissimmee-ben, mielőtt mindkettőjüket megölték a Pulse éjszakai szórakozóhely támadásában.

Juan Velazquez(37): a D'Magazine szalonban dolgozott édesanyjával,és férjével együtt.Aznap este ők is egy barátjuk születésnapját ünnepelték.

Juan Ramon Guerrero(22): a Közép-Floridai Egyetem hallgatója volt, aki halálakor telemarketingesként dolgozott.Párjával a 32 éves Christopher "Drew" Leinonnal együtt haltak meg aznap éjjel.

Christopher Andrew Leinonen(32): Barátai és családja a nevével jelzett nonprofit szervezetet indítottak az LMBT fiatalok megsegítésére.

Cory James Connell(21): a Publixnél dolgozott, közben sportújságírást és műsorszerkesztést tanult a Valencia Közösségi Főiskolán.

Jerald Wright(31): a Walt Disney World alkalmazottjaként dolgozott.A Miami Heat rajongója volt, és a Florida Nemzetközi Egyetemen járt.Cory James Connell 21. születésnapját ünnepelték aznap.

Tevin Crosby(25): Michiganből látogatott Orlandoba, amikor 2016. június 12-én megölték a Pulse éjszakai klubban történt lövöldözés során.2011 és 2013 között a Strayer University South-on tanult üzleti adminisztrációt.

Franky Dejesus Velazquez(50): Velazquez a Puerto Rico-i Inter American University-n tanult, és a Josefina Barcelo High School-ban érettségizett.

Deonka 'Dee Dee' Drayton(32): csaposként dolgozott aznap éjjel.Rajongásig szerette a 3 éves kisfiát.

Leroy Fernandez(25): A Puerto Rico-ból származó Fernandez lízingügynökként dolgozott az Auvers Village Apartmentsnél Orlandóban.

Mercedez Marisol Flores(26): főiskolára járt,irodalmat tanult.Azt tervezte, partiszervező lesz,a legjobb barátnőjével Amanda Alvearral ment táncolni azon az estén.

Peter O. Gonzalez-Cruz(22): Az egyik legfiatalabb áldozat volt.Dél-Afrikában élt, mielőtt Orlandóba költözött, és Facebook-oldala szerint nagyon szeretett utazni.

Paul Terrell Henry(41): lánya és fia gyászolja.

Frankie Hernandez Escalante(27): Texasban nőtt fel, mielőtt Orlandoba költözött.Kitüntetéssel érettségizett a Weslaco East High School-ban 2006-ban, az orlandói Calvin Klein üzlet vezetője volt.

Miguel Angel Honorato(30): több éttermet vezetett és egy mexikói vendéglátó-ipari vállalatnál dolgozott.Feleségével három - 1, 2 és 15 éves - gyermeket neveltek.

Javier Jorge-Reyes(40): a Millenia-i Mall bevásárlóközpontban a Gucci eladója volt.Jorge-Reyes volt az első áldozat, akiről emléket állítottak Orlandóban.

Jason Benjamin Josaphat(19): az volt az álma, hogy bejárja a világot, miután megszerezte a könyvelői diplomát.

Eddie Justice(30): könyvelő volt. A lövöldözés kitörésekor Justice csapdába esett egy fürdőszobában. Üzenetet írt az édesanyjának, hogy értesítse a 911-et: "Anyu szeretlek. A klubban lövöldöznek.Meg fogok halni" - írta.

Anthony Laureano Disla (25): Miután a santurcei Universidad Del Sagrado Corazon Heart-ban tanult, Orlandoba költözött, hogy megvalósítsa álmát, hogy koreográfus legyen.szabadidejét drag előadóként töltötte Alanis Laurell néven.

 

Alejandro Martinez(21): Kubából költözött Orlandóba.Egyike volt a lövöldözés során meggyilkolt két kubai állampolgárnak.

Brenda Lee Marquez-McCool(49): 11 gyermek édesanyja volt,kétszeres ráktúlélő.2016. június 12-én fiával, Isaiah Hendersonnal volt a szórakozóhelyen. Túlélte a lövöldözést, McCool azonban nem.

Kimberly Morris(37): kidobóként dolgozott a klubban. Korábban a Massachusetts -i Northamptonban, a "Diva" nevű szórakozóhelyen lépett fel Daddy K. színpadi néven,mint drag king.

Akyra Monet Murray(18): a nyugati katolikus előkészítő középiskolát végezte el Philadelphiában,egy hónappal halála előtt nemzeti szándéknyilatkozatot írt alá kosárlabdázás céljából ösztöndíjjal a Mercyhurst Egyetemen.

Luis Omar Ocasio-Capo(20): a Valencia Főiskolára járt, és barista volt a Starbucks-nál.

Eric Ortiz-Rivera(36): aznap egy barátja partiján vett a klubban. Két hét múlva ünnepelte volna az első házassági évfordulóját férjével.

Geraldo Ortiz-Jimenez (25): jogot tanult a Puerto Rico-i Universidad Del Este-n.Egy  hónappal a 26. születésnapja előtt halt meg.

Joel Paniagua(31): tereprendezőként dolgozott,szerette a táncot és imádta a tacos de pollo-t.

Jean Carlos Perez(35): párjával,Luis Daniel Wilson-Leonnal együtt ölték meg azon az estén. "Jean Danny ellentéte volt. Ezért szerették egymást annyira.” - mondták róluk a barátaik.

Luis Wilson-Leon(37): az Altamonte Springs cipőbolt vezetője volt. Párjával, Jean Carlos Mendez Perezzel a kapcsolatuk is a klubban kezdődött.Mindketten meghaltak aznap éjjel.

Jean Carlos Nieves Rodriguez (27): egy barátja születésnapját ünnepelték a klubban,amikor megölték. Barátja, Joaquin Rojas életben maradt.

Enrique L. Rios Jr(25): szociális munkásként dolgozott.Éppen egy születésnapot ünnepeltek aznap.

Yilmary Rodriguez-Solivan(24): két fiú, Jariel és Sergio odaadó édesanyja volt, és a versenyautó-vezető, Juan Borges felesége.Sógorával,és egy barátjával ment aznap szórakozni.

Christopher Sanfeliz(24): A JPMorgan Chase alkalmazottja volt Tampában, ahol személyes bankárként dolgozott.Szenvedélyes salsa táncos volt.

Xavier Emmanuel Serrano Rosado(35): A színpadon a 35 éves előadót Eman Valentino, vagy egyszerűen Eman néven ismerték.Fellépett bárokban és klubokban Florida-szerte.Egy 5 éves kisfiú édesapja volt.

Gilberto Silva-Menéndez(25): néhány évig Orlandóban élt, az Ana G. Mendez Egyetemen tanult egészségügyi szakon.

Edward Sotomayor(35): a sarasotai székhelyű LMBT utazási iroda, az ALandCHUCK.travel nemzeti márkamenedzsere volt.Szórakozni utazott Orlandóba,mikor megölték.

Shane Evan Tomlinson(33): énekes és előadóművész volt, aki Miamiban és Orlandóban zenekarokban énekelt. Aznap este egy fellépés után lazítani ment a szórakozóhelyre.

Martin Benitez Torres(33): gyógyszerészhallgató volt. Rokonlátogatóban volt Orlandóban,mikor úgy döntött,szórakozni megy a klubba.

Luis S. Vielma(22): fizikoterápiás asszisztensnek tanult a Seminole Állami Főiskolán.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux